У РУСИЈИ НАПРАВИЛИ АСФАЛТНИ ПУТ СА МИРИСОМ ЈАГОДЕ :: Semberija INFO ::

 

У РУСИЈИ НАПРАВИЛИ АСФАЛТНИ ПУТ СА МИРИСОМ ЈАГОДЕ


Foto: Ilustracija
Једна компанија из Русије у руској Лењинградској области недавно је поставила мали дио асфалтног пута са мирисом јагоде као експеримент који ćе помоćи у рјешавању проблема непријатних мириса.

Мирис врелог асфалта када се полажу или поправљају дионице пута није баш најпривлачнији мирис на свијету.

Среćом, можда неćемо морати дуго да трпимо, јер компаније почињу да проналазе рјешења за ово питање.

Само неколико мјесеци након што је пољска компанија осмислила асфалт са мирисом цвијеćа како би побољшала услове рада за људе који на њему свакодневно раде, руска компанија је успјешно поставила дио пута дуг 700 метара користеćи асфалт са мирисом јагоде.

Експеримент на полагању 700 метара ароматизованог асфалта изведен је на поправљеној дионици од 19 км регионалног аутопута од станице Магнитнаја до села Морозов, који повезује дио Всеволожског округа са Мурманским аутопутем.

"Извођач је смислио ово рјешење, то је била њихова иницијатива. Многи људи не воле мирис прегријаног битумена, који се шири током поправке, па су одлучили да пробају", објавила је руска новинска агенција Интерфакс.

Постављен 30. јуна, у лењинградском округу Всеволожск, 700 метара дугачак асфалтни пут са мирисом јагоде дио је руског националног пројекта Безбједни путеви високог квалитета. За овај експеримент произведено је око 300 тона асфалтне мјешавине са мирисом јагоде.

Нејасно је колико је експеримент заправо био успјешан, нити колико је дуго трајао мирис јагода, али је извођач радова напоменуо да мирис јагоде уопште не утиче на квалитет асфалта.