ДАЛИЈА, РАСКОШАН ЉЕТНИ ЦВИЈЕТ ЗАМАМНЕ ЉЕПОТЕ :: Semberija INFO ::

 

ДАЛИЈА, РАСКОШАН ЉЕТНИ ЦВИЈЕТ ЗАМАМНЕ ЉЕПОТЕ


Након што смо се у прољеће дивили бројним тулипанима, нарцисима, зумбулима и јоргованима, а затим мај обиљежили букетима од божура и ружа, дошло је вријеме да пажњу обратимо и на један раскошан љетни цвијет - далије.

Наиме, сезона цвјетања далија је почела те дивни шарени пупољци овог цвијећа уносе шаренило у наше ентеријере.
С обзиром на то да се ради о прилагодљивој биљци која се лако укршта с другим сортама, кроз дугогодишње укрштање створене су и бројне нове сорте ове биљке, а свима им је заједничко то да изгледају раскошно.
С далијама су се први упознали ботаничари који су пратили шпанске конквистадоре по Мексику, Средњој Америци и Колумбији. Открили су да домороци њене стабљике користе као цијеви за довод воде из планинских потока у села у којима су живјели. Астеци су њихове гомоље пекли и кували, а од сушених гомоља су правили брашно. Иако је далија откривена још у 16. вијеку, у Европу је донесена тек 1789. године. Донесене су три врсте: дахлиа росеа, дахлиа пинната и дахлиа цоцаинеа и оне су претеча данашњих далија.

Генерално гледано, зависно од сорте, промјер овог цвијета износи од 10 до 25 центиметара, а по изгледу се могу разликовати једноцвјетне, анемонасте, прстенасте, декоративне, лоптасте, помпонасте, кактусасте и полукактусасте далије. Ово прекрасно цвијеће цвјета од јула до касног септембра, а ако је топло и октобра. Најбоље успијевају када су посађене у богато, влажно, али пропусно тло, а идеално је ако су изложене сунцу шест до осам часова на дан, али не и више од тога. Сама садња врши се у прољеће, најчешће у марту, а одлично је то што не захтијевају свакодневно залијевање.
Љубичасте, црвене, розе, наранџасте или бијеле - далије нас у свим бојама и величинама одувијек одушевљавају, а предивно изгледају и као дио аранжмана у букетима за вазе, али и као украсно биље у теглама или вртовима.
Све у свему, ради се о предивном цвијећу које нам својом шареном љепотом одузима дах. Далије су право љетно цвијеће које својим замамном љепотом уноси шаренило и топлину сунца у сваки простор.

Легенда
Легенда каже да је први цвијет који се појавио на мјесту гдје је изумрла посљедња ватра на земљи прије почетка леденог доба била далија: била је прва биљка која је могла да расте из хладног и лошег тла, те је постала симбол новог живота и побједе над хладноћом.