ДАНАС ЈЕ ПРОКОПОВ ДАН :: Semberija INFO ::

 

ДАНАС ЈЕ ПРОКОПОВ ДАН


Данас и камен и дрво у води прокопне
 
Српска православна црква и њени вјерници данас славе Светог Прокопија - Прокопов дана. Овај светитељ је рођен у другом вијеку у Јерусалиму. Службовао је у војсци цара Диоклецијана и достигао висок војни чин.

У вријеме прогона хришћана, цар га је послао у Александрију да тамо затре хришћане, али се на путу прокопију јави Господ,одврати га од намјере и приволи за своју вјеру. То је разбјеснило цара, који је наредио да Прокопија баце на најтеже муке. У тамници, Прокопију се јави Христос, охрабри га да истраје и прекрсти у хришћанство.

У многим мјестима у окружењу Прокопија сматрају за огњевитог свеца, у који још спадају Свети Илија,Огњена Марија и Свети Пантелија. Према неким вјеровањима, на те вјерске празнике се не ради ништа класом да се жито не би упалило или да га вјетар не би разносио.О томе говоре стихови:

Громом бије громовит Илија
Ватром пали Огњена Марија,
Јаром веје Прокопије
Потпирује свети Пантелија.
У многим крајевима на овај дан приређују се свадбе, јер је Прокопије заштитник младенаца, тако да нема злих очију нико не може да урекне младу у сватове, а негдје влада мишљење да тог дана Прокопије посјећује свадбе и дијели благослове, зато у здравицама обавезно наздрављају светитељу.

 Каже се да је Прокопијевдан тежак празник. Тог дана камен и дрво у води прокопни. Светог Прокопија славе бунарџије и рудари као свог заштитника, те тог дана не копају руду већ само осигуравају јаму дирецима и крстом Светог Прокопија тјерају подземне демоне.
У селима се ништа не боде у земљу.

Многи не дају дјеци да се купају у ријекама и језерима да не изазивају Прокопија.