ТОРТА У ОБЛИКУ ХРАМА СВЕТОГ САВЕ :: Semberija INFO ::

 

ТОРТА У ОБЛИКУ ХРАМА СВЕТОГ САВЕ


Foto
Крштење маленог Ентонија у Београду још дуго ће бити тема о којој се прича, делом због гала прославе од 1.500 људи, али је највећи утисак оставила торта у облику Храма Светог Саве.

Од тренутка када се на друштвеним мрежама појавио снимак изношења торте која је све оставила без даха, не престаје да се прича о крштењу маленог Ентонија.

Прослава је најављена и преко билборда уз речи "Добродошли на крштење".

По коментарима се повела расправа колико би оваква торта могла да кошта а  Невена Марковић, посластичарка из Београда одговара на питање.

- Прво да нагласим да није цела торта за конзумирање, тј није цела за јело, рекла бих да кошта од 10.000 до 15.000 евра у зависности од материјала који је унутра. Торта је тешка вероватно око 300-400 килограма, али онај јестиви део је тежак претпостављам 250-350 килограма и када би се само то гледало, цена би била око 10.000 евра - истиче Невена.

Наглашава да помоћни, тачније онај нејестиви део торте чине вероватно неке металне конструкције, стиропор или картонске кутије.

Да би се направила ова торта, наша саговорница истиче да је потребно много труда, времена и људи.

- За одговарајући превоз, као и место где ће торта да се чува док не дође дан прославе, јер није овако нешто је потребно много уложеног и труда и времена. То не може да направи само једна особа, ту се прво прави постоље које такође захтева времена, па затим ми посластичари прелазимо на ствар. Најтеже је декорисати целу торту, и у томе учествује минимум 10 особа, плус, треба обезбедити и изводљиво да се направи тај дан, прави се бар недељу дана, па се прави рачуница да се заврши дан или два пре него што ће бити послужена, јер потребно је и времена да се цела та смеса стегне - каже саговорница.

Истиче и да се торта у облику Храма Светог Саве чувала у минусном режиму и да се доносила у деловима. 

На питање да ли је икада добила понуду да направи нешто слично, саговорница истиче да није, а и да јесте вероватно се не би упустила у ту "авантуру".

Торта у облику Храма Светог Саве је постала вирална на друштвеним мрежама, па је тако било доста позитивних коментара, али било је и оних којма је све ово било непотребно.

(Информер)