Не идите на пут без путне апотеке! :: Semberija INFO ::

 

Не идите на пут без путне апотеке!


Како би путовање на одмор било успјешно, без непотребног стреса и протекло у здрављу, потребно га је помно планирати и што мање ствари препустити случају. На пут не крећите без ..путне апотеке". Нјена величина и садржај зависи о броју путника и њиховим потребама. 

Носите ли у њој више врста разних лијекова, провјерите упуте произвођача о њиховом чувању и температури похране. Наиме, неки су лијекови више осјетљиви на свјетлост, температуру и влагу, те се препоручује да их се носи у кутијама заштићеним од свјетлости и влаге, на температури до 25 °Ц. 

Такође, уколико путујете у иностранство, провјерите царинска и законска правила држава кроз које путујете и државе у коју путујете, када су у питању лијекови, њихов транспорт, те који су потребни ,,папири" који требају да буду уз лијекове, истичу у Институту за здравље и сигурност хране Зеница. 

- Ако у својој путној апотеци носите лијекове или неке антисеруме који се морају чувати на ниским температурама (у фрижидеру), свакако за њих осигурајте мјесто у торби-фрижидеру, у за њих прописаним условима. Путну апотеку чувати ван дохвата дјеце. Немојте узимати лијек који је промијенио боју или облик. 

Такође, чувајте лијекове у оригиналној амбалажи, како бисте знали рок трајања. Не препоручује се узимање лијека послије датума истека рока трајања одштампаног на амбалажи, јер се његова својства могу промијенити, а ефикасност смањити, наводи др  спец Елма Кудузовић, руководилац Одјељења за промоцију здравља у ИНЗ-у. 

Неопходни и препоручени садржај 

Путна апотека углавном је истог садржаја као ормарић за прву помоћ, с тим да се садржај прилагођава и проширује овисно о доби и здравственом стању путника, па и врсти путовања (путујете ли бродом, у далеке крајеве и слично). 

Здравим путницима најчешће се савјетује да им љетна путна апотека садржи прибор за прву помоћ (све оно што је потребно за збрињавање мањих озљеда и рана - дезинфицијенс, тј. антисептик за чишћење рана, стерилне газе и компресе, завоје и фластере те маказице и пинцету), топломјер (незаобилазан састојак послужити ће и одраслима и дјеци), лијек против мучнине на путовању (за оне који не подносе вожњу, у препорученој дози пола сата прије поласка на пут), лијек против болова и за снижавање повишене тјелесне температуре (таблете за одрасле и сируп за дјецу). 

Неопходни су и производи против пролива и прашак с електролитима за припрему раствора против дехидрације – проллив или дијареја код  путника честа је љетна тегоба. Иако наоко безазлен, пролив љети може бити опасан због повећаног губитка течности и електролита, па постоји повећана опасност од дехидрације, грчева и поремећаја рада срца. 

У путној апотеци мјесто имају и пробиотици – за обнављање цријевне флоре након пролива корисна су природна допуна прехране, а садрже корисне живе пробиотичке бактерије, понекад у комбинацији с витаминима и олигоелементима, додаци прехрани за регулисање затвора (чај, чепићи), антихистаминска маст, крема, гел (средства за ублажавање сврбежа, осјећаја печења, бола и црвенила коже након убода инсеката). 

Заштита коже и тијела

У природу не одлазите без репелената - средстава за заштиту од инсеката, капи за нос и пастиле за грло (љети су честе прехладе, па је пожељно да вам се при руци нађу капи за смањење отока слузнице носа, те пастиле које ће послужити за дезинфекцију уста и ублажавање болова у грлу).

- Било да путујете на море, у планине или само шетате на отвореном, мислите о заштити од сунца, чак и кад је облачно. Приликом излагања сунчевим зракама обавезно је, посебно за дјецу, користити средства са највећим заштитиним фактором (50) које је потребно нанијети у довољно дебелом слоју минимално 30 минута прије изласка из куће, уз понављање свака два до три сата те након сваког купања. Крема или гел за његу коже надражене сунчевим зрацима и опекотинама хладе и умирују надражену кожу, а могу послужити и за нека слична стања, попут убода инсеката, истиче др Кудузовић. 

Препоруке за хроничне болеснике и старије људе су да прије поласка на пут посјете љекара како би добили савјете о очувању здравља и да би на вријеме припремили потребне рецепте. Не крећите на пут без медицинске документације.

Не заборавите понијети лијекове које редовно узимате – према броју дана, израчунајте колико вам је лијекова потребно за пут! Сазнајте локацију амбуланте хитне медицинске помоћи и апотеке у мјесту гдје ћете боравити. Понесите здравствене књижице и ако болујете од неке болести, најважнију медицинску документацију.

Институт за здравље и сигурност хране Зеница