НИКОЛА ТЕСЛА: ЧОВЈЕК КОЈИ ЈЕ ОБЛИКОВАО БУДУЋНОСТ :: Semberija INFO ::

 

НИКОЛА ТЕСЛА: ЧОВЈЕК КОЈИ ЈЕ ОБЛИКОВАО БУДУЋНОСТ


Новац не представља толику вриједност какву је поставио човјек према њему. Сав новац ја сам улагао у изуме са којима сам омогућио нове проналаске омогућујући човјечанству лакши живот, рекао је Никола Тесла, један од највећих генија који су крочили овом нашом планетом Земљом.
 
Никола Тесла, рођен 10. јула 1856. године у личком селу Смиљану код Госпића, био је научник и иноватор свјетског гласа. Гимназију је завршио у Госпићу и Карловцу, електротехнику студирао у Грацу и Прагу, а затим четири године радио као инжењер у Будимпешти  и Паризу, гдје почиње прича о његовим величанственим изумима. Тада је изумио прво окретно магнетно поље и направио први практични мотор за наизмјеничну струју.
 
У САД се преселио 1884. године, гдје је након три године имао властиту лабораторију у којој је изумио више од 300 патентираних и још много више изума које никада није патентирао, изума за које су други научници покупили сву славу. 
 
Никола Тесла је обликовао будућност у којој данас живимо. Многи изуми које данас свакодневно користимо, без којих готово да и не можемо, долазе из ума овог генија. Најважнији и најпознатији је систем наизмјеничних струја. Поред овог изума који је промијенио и унаприједио цијели свијет, Тесла је такође изумио и полифазни систем, обртно магнетно поље, асинхрони мотор, синхрони мотор и Теслин трансформатор. 
 
Готово 40 година прије него што су се појавиле на тржишту, Тесла је направио и користио флуоресцентне сијалице.

Тесла је човјек који је  направио и прву хидроелектрану на Нијагариним водопадима, како би доказао свијету да је ова врста струје практичан извор енергије.
 
Тесла је открио резонантну фреквенцију Земље. Нешто што научници нису могли потврдити још 50 година након његовог првог открића. Направио је прву “земљотрес машину“ која је замало уништила цијелу четврт Њујорка када је укључио.

Затим кугличасту муњу, муњу која је изузетно риједак феномен, а коју до дан данас научници нису успјели да направе у лабораторији.
 
Да ли сте се икада запитали ко је изумио даљински управљач?
Модерни електрични мотор?
Бежичну комуникацију?
Ласер?
Неограничену количину електричне енергије?


Све су то Теслини изуми, а то је само мали број његових изума.
 
Никола Тесла је живио 86 година. Умро је 7. јануара 1943. године у хотелској соби у Њујорку.
Овај геније, који је без проблема могао да запамти цијелу књигу или визуализује и направи изум без иједне скице, умро је као сиромах.

Један од његових посљедњих поклона човјечанству био је торањ у близини Њујорка који је цијелом свијету требао пружити бесплатну електричну енергију. Нажалост, због оних који су имали корист од продаје електричне енергије, овај пројекат никада није угледао свјетло дана.

Семберија инфо