НАСА ПРИПРЕМА РАКЕТУ ЗА ПОВРАТАК НА МЈЕСЕЦ :: Semberija INFO ::

 

НАСА ПРИПРЕМА РАКЕТУ ЗА ПОВРАТАК НА МЈЕСЕЦ


Америчка свемирска агенција НАСА припрема своју огромну ракету СЛС (Спаце Лаунцх Сyстем) за њен први лет.

Како пише Хина, а преносе хрватски медији, СЛС се транспортује на лансирну рампу Пад 39B у Свемирском центру Кеннедy на Флориди, а лансирање је планирано за 29. аугуст.

Тестно лансирање ће бити обављено без посаде, али је циљ наредних мисија слање астронаута на Мјесец, први пут након 50 година.

Ракета СЛС је висока готово 100 метара, а до лансирне рампе се транспортује огромним трактором. Свој пут је започела из постројења у уторак навече по локалном времену те се креће брзином нешто већом од 1 км/х, а путовање дуго 6,7 км ће трајати између осам и десет сати.

Ово је кључни тренутак за НАСА-у која у децембру прославља 50. годишњицу мисије Аполло 17 која представља посљедње слијетање човјека на лунарну површину.

НАСА се жели вратити на Мјесец кроз свој нови програм Артемис те користи технологију модерне ере. Повратак на лунарну површину види као начин припреме за путовање на Марс које се очекује 2030-тих или нешто касније.

СЛС ће имати 15 одсто више потиска него ракета Сатурн В кориштена за мисију Аполло, а та додатна снага ће осим путовања астронаута омогућити и утовар толико опреме и терета да посада може остати дуго у свемиру.

Капсула за посаду под називом Орион је много пространија, широка је пет метара, односно шира за метар од историјских командних модула из шездесетих и седамдесетих.

Први лет с посадом се очекуј 2024. године у склопу мисије Артемис 2, док је прво слијетање на Мјесец планирано 2025. године у мисији Артемис 3.

НАСА је обећала да ће током треће мисије прва жена крочити на лунарну површину.

Када СЛС стигне на лансирну рампу, инжињери имају нешто више од седмицу и по да га припреме за лет. Три су прилике за лансирање СЛС-а, а прва је 29. аугуст. Ако технички проблеми и вријеме то не дозволе, наредни датум је 2. септембар , а потом 6. септембар.

Циљ мисије је да Орион пређе пут око Мјесеца те да се спусти у Пацифик код Калифорније. Приоритет је тестирати топлотни штит капсуле која мора преживјети улазак у атмосферу. Кључни партнер НАСА-е је Европска свемирска агенција.

Поред НАСА-е, компанија СпацеX припрема још већу ракету Старсхип која ће се моћи користити више пута те која ће бити знатно јефтинија за мисије. Она ће се повезивати с Орионом и користити за путовања на Мјесец.

(Независне)