СТРУЧЊАЦИ ОТКРИЛИ КОЈА ЈЕ НАЈЗДРАВИЈА КОНЗЕРВИРАНА ХРАНА :: Semberija INFO ::

 

СТРУЧЊАЦИ ОТКРИЛИ КОЈА ЈЕ НАЈЗДРАВИЈА КОНЗЕРВИРАНА ХРАНА


Често чујемо како конзервирана храна није добра, што је негдје и тачно, јер је нисте сами припремили код куће са свјежим састојцима. Но, постоји и храна која је у конзерви добра, а и дуже траје.

На тај начин уносимо велику количину протеина, витамина Д и антиинфламаторних омега-3 масних киселина, а маслиново уље обезбјеђује мононезасиćене масти за срце.

Конзервирањем се храна одржава свјежом и јестивом, посебно храна која је склона развоју различитих патогена, а у процесу конзервирања храна пролази кроз процес стерилизације.

"Нажалост, резултат је значајан губитак хранљивих материја, али када се воćе или поврćе једном конзервира, оно може остати тако годинама, безбједно од опасних микроорганизама", објашњава нутриционисткиња докторка Џес Кординг и открива шта је, према ријечима стручњака, најздравија конзервирана храна.

То су свакако, каже, сардине или сардине у конзерви, али и друге рибље конзерве које су приступачан извор протеина, али и одрживе и не захтијевају дугу припрему или кување. Додавање конзервиране рибе вашој исхрани има бројне здравствене предности.

"Сардине у конзерви имају мање живе од многих других врста рибе и сматрају се једним од најбољих избора морских плодова, посебно ако свјеже нису доступне", рекла је докторка Џес Кординг.

Уз њих, додаје она, уносимо велику количину протеина, витамина Д и антиинфламаторних омега-3 масних киселина, а маслиново уље обезбјеђује мононезасиćене масти здраве за срце, објашњава она.

Како јести сардине?

Здравствене смјернице препоручују двије до три порције рибе са ниским садржајем живе недјељно, а докторка Џес Кординг препоручује мијешање са тјестенином, сиром или крекерима за ужину.

(Б92)