КАКО ЈУТАРЊА ШЕТЊА УТИЧЕ И НА ПСИХИЧКО И ФИЗИЧКО ЗДРАВЉЕ :: Semberija INFO ::

 

КАКО ЈУТАРЊА ШЕТЊА УТИЧЕ И НА ПСИХИЧКО И ФИЗИЧКО ЗДРАВЉЕ


За многе одлазак у јутарњу шетњу може бити начин да започну дан на најбољи начин и напуне се позитивном енергијом.
 
Главна предност ове активности лежи у томе што није претјерано физички напорна, поготово за наше срце или зглобове, а свеједно има благотворан учинак.
 
Чак и ако нисте јутарњи тип, било би добро да се потрудите и да сваког јутра идете у шетњу, јер ћете на тај начин побољшати свеукупно здравље.
 
Шетња има безброј бенефита, а ово су само неке од њих:
 
1 . Јутарње шетње могу побољшати здравље срца
"Сат времена прије него што се пробудите, ваше се тијело почиње да се припрема за тај дан", каже др Мануел Флорес.
 
"Ваш крвни притисак почиње да расте, као и пулс, а ваше ендокрине жлијезде почињу да луче веће количине хормона како би се тијело припремило, укључујући и хормон штитасте жлијезде. Ходајући свако јутро смањујете повећање крвног притиска, чиме побољшавате своје кардиоваскуларно здравље".
 
2 . Добре су за здравље плућа
"Све док имате одобрење љекара, јутарње шетње су од велике користи за особе које имају проблема с плућима", каже Шери Тујел, предсједница и извршна директорица Америчког удружења за респираторну негу.
 
Према студији из 2016. објављеној у часопису "Јоурнал оф ЦОПД Фоундатион", пацијенти који су ходали најмање 60 минута дневно смањили су стопу поновне хоспитализације за 50 одсто.
 
3 . Шетња одлично утиче на дугорочно здравље
Доктор Флорес препоручује ходање најмање 150 минута недјељно, а Тујел се слаже и додаје да је и 30 минута шетње задовољавајуће.
 
"Свакодневне шетње помажу у спречавању одређених здравствених стања. Шетње су идеалне за срце, боље расположење, смањују стрес и убрзавају метаболизам", каже др Тулеј.
 
И доктор Флорес и Тулеј слажу се да шетња може да разбистрити ум и побољша расположење. Према студији из 2020. објављеној у "Интернатионал Јоурнал оф Енвиронментал Ресеарцх анд Публиц Хеалтх", испитаници који су редовито шетали или се бавили другим облицима вјежбања били су бољег емоционалног здравља од оних који нису редовно вјежбали.
 
"Јутарње шетње јачају мишиће, бистре ум, побољшавају ментално здравље и смањују ризик од развоја Алцхајмерове болести", каже др Флорес, а преноси Yахоо.
 
4 . Јачају имуни систем
Према ријечима стручњака, јутарње шетње могу смањити ризик од инфекција.
 
"Свакодневно ходање јача имунолошку функцију и може смањити ризик од заразних болести", каже др Флорес.
 
5 . Шетња позитивно утиче на крвни притисак
"С обзиром на то да се број откуцаја срца повећава током шетње, то може директно помоћи у снижавању крвног притиска", каже др Флорес.

(Независне)