ПРОГНОЗА ЗА ЈЕСЕН НЕ ОБЕЋАВА МНОГО - МОЖЕМО ЛИ ОЧЕКИВАТИ ПАДАВИНЕ? :: Semberija INFO ::

 

ПРОГНОЗА ЗА ЈЕСЕН НЕ ОБЕЋАВА МНОГО - МОЖЕМО ЛИ ОЧЕКИВАТИ ПАДАВИНЕ?


Чека нас вријеме топлије од просјека са сушнијим увјетима који ће се током јесени наставити над јужном Европом и Средоземљем. Југоисток нашег континента има шансе за падавине.
 
До метеоролошке јесени имамо нешто више од мјесец дана. Она почиње у септембру но, поједини фактори већ средином љета могу указати на то шта нас чека у надолазећем годишњем добу. Како пише европски метеоролошки сервис Севере Wеатхер, већ се може видјети јачање утјецаја Ла Нине на јесенске временске узорке на сјеверној хемисфери.
 
Како знамо, метеоролошка јесен обухваћа три мјесеца, од септембра до новембра. Ово је пријелазна сезона из најтоплијег у најхладнији дио године због чега у том раздобљу може бити врло динамично.
 
Метеоролози напомињу да је Ла Нина важан играч јер већ повијесно има велик утјецај на јесен, а у својој прогнози детаљно описују такозване ЕНСО осцилације. Према најновијим анализама, аномалије глобалне температуре океана откривају хладније површинске воде од нормалних у централним и западним ЕНСО регијама.
 
Топлије од просјека

Надаље пишу како над већим дијелом Европе постоји хладан сигнал због превладавајућег сјеверног струјања због високог притиска у сјеверном Атлантику. Али , такођер, додају да временски образац у овој регији није тако директно повезан с ЕНСО фазама као у САД и Канади.
 
При изради прогнозе користе европски ЕЦМWФ модел који се сматра најпоузданијим те CFSv2 из НОАА/НЦЕП из САД-а. Оба предвиђају да ће Европа имати температуре више од просјека у већем дијелу континента. Систем високог притиска требао би превладати у јесен над већим дијелом континента.
 
Опет топлије од просјека

Сјеверна Европа вјеројатно ће бити под утјецајем система ниског притиска, док ће вријеме над британским отоцима овисити о високом притиску у сјеверном Атлантику.
 
Суша на Средоземљу

Над копном се не очекују велике падавинске аномалије, осим вјероватних сушних увјета који ће се током јесени наставити над јужном Европом и Средоземљем. Скандинавија би могла видјети више падавина у јесенској сезони.
 
Већина западних и југозападних Сједињених Држава може очекивати топлије од нормалних и сушније увјете. Но , очекује се да ће на југоистоку бити више шансе за падавине. Изнад средњег запада се очекују више температуре и суша.

Изнад уобичајених температура очекује се и у источној Канади, док би у западној те на Аљасци требали бити нормални до хладнији увјети и веће шансе за ранију зимску сезону.

На крају своје прогнозе споменули су и поларни вртлог који има утјецаја на касну јесен, а онда и зиму те прољеће. Иако се чини да је још далеко до тога времена, постоје назнаке да би он могао бити слабији, а што посљедично може довести до тога да ће у Европи те САД-у бити више хладног зрака. Но , о томе ће бити више ријечи у прогнози за зиму.

Ако је водити се оном старом, росе у августу значе да ће јесен бити лијепа, могла би заиста бити лијепа, а то значи и топла, сушна, што нашим пољопривредницима сигурно неће ићи на руку.

(Агроклуб)