СИМПТОМИ АЛЕРГИЈЕ НА АМБРОЗИЈУ И НАЧИН КАКО ДА ИХ ИЗБЈЕГНЕТЕ :: Semberija INFO ::

 

СИМПТОМИ АЛЕРГИЈЕ НА АМБРОЗИЈУ И НАЧИН КАКО ДА ИХ ИЗБЈЕГНЕТЕ


Foto: Ilustracija
По извјештају о аеропалинолошком испитивању Завода за јавно здравље Суботица, током прошле недјеље у ваздуху је забиљежено више од 100 поленових зрна амброзије по метру кубном ваздуха.

Овако висока концентрација полена ове коровске биљке може да изазове веома јаке алергијске реакције.
Сваке године, крајем августа и почетком септембра почиње да цвјета амброзија која представља једногодишњи коров који нараста до један метар и има јајасте листове.

Овај коров, који често расте поред путева, на празним просторима, или на било којој неуједначеној површини, главни је кривац за све симптоме алергије током јесени. Иако по изгледу није посебно примјетна, амброзија има особине које ју чине страшним непријатељем и изазивачем алергије.

Алергија представља поремећај у функционисању имунолошког система и његову бурну реакцију као одговор на изложеност уобичајеним супстанцама, храни или другим агенсима који код већине људи не изазивају реакцију. Алергије се јављају када имуни систем погрешно реагује на одређене безопасне супстанце као да су штетне.

Одређени симптоми могу да наведу на сумњу да патите од алергије, али дијагнозу може да постави само љекар.
"Симптоми алергије на амброзију су углавном свраб, црвенило, осип, пецкање и сузење очију, кијавица, кашаљ и гушење", каже за Телеграф др Владимир Синђелић.

Доктор додаје да се алергија на амброзију јавља када имуни систем има неодговарајућу реакцију на полен амброзије.

"Имуни систем обично ствара хемијске промене у организму, које помажу у борби против штетних нападача као што су вируси и бактерије. Међутим, код људи који су алергични на амброзију, имуни систем грешком препознаје безазлени полен као опасног нападача и почиње да се бори против њега. Природна супстанца позната као хистамин се отпушта када се тело сусретне са поленом амброзије. Хистамин узрокује наведене непријатне симптоме", наглашава др Синђелић.

Према његовим ријечима, предузимање додатних мјера предострожности како бисте избјегли полен амброзије је кључно.

"Не идите на пољане где има корова амброзије и траве. Држите затворене прозоре и користите климу током топлих дана. Амброзија је опрашивач који је активан током касног јутра, тако да је најбоље изаћи напоље раније. Након што сте били напољу, одмах се пресвуците и истуширајте", савјетује др Синђелић.

Он такође напомиње да је поред мјера предострожности важно отићи код изабраног љекара који ће прописати терапију која ће вам помоћи да смањите симптоме и преживите талас амброзије.

У Србији чак трећина становништва пати од неког облика алергије. Од 25 алергених врста биљака које се прате, амброзија је најагресивнија.

(Телеграф)