КОЛИКО КОРАКА ДНЕВНО ТРЕБА ДА ПРЕЂЕМО? :: Semberija INFO ::

 

КОЛИКО КОРАКА ДНЕВНО ТРЕБА ДА ПРЕЂЕМО?


Скоро свако од нас на телефону или сату има мјерач корака на основу којег пратимо колико смо данас препјешачили. Да ли сте знали који је то број корака неопходан за здрав организам?
 
Свакодневна шетња од 21 минута може за 30 одсто умањити ризик од срчаних болести, нагласили су истраживачи са Харварда. Постоје и назнаке да ходање може умањити ризик од дијабетеса, канцера, снизити крвни притисак, ниво холестерола и очувати наше менталне капацитете.
Ходање се препоручује свима, без обзира на године и историју болести.
Свакодневно ходање је одличан облик вјежбања који јача срце и смањује кардиоваскуларне сметње, а често је у корелацији са другим здравим навикама.
И поред тога што се обично ходање не може ставити у исту раван са кардио вјежбама или трчањем, оно је једнако добро за организам, па се препоручује особама свих узраста и скоро без обзира на здравствено стање.
Свако има користи од ходања. Особе које имају минимални кардиоваскуларни ризик могу превенирати на овај начин развој болести. Онима који пате од озбиљнијих стања као што су висок крвни притисак, холестерол, дијабетес, гојазност препоручује се ходање као најбољи начин да контролишу своју болест и спријече мождани или срчани удар.
 
Магичан број је минумум 21

Отприлике 21 минут може бити магични број. И свакодневно ходање на кратке стазе има своје предности. Спречава дуготрајно сједење. Посебно се препоручује особама које раде од куће.