Три намирнице које помажу плућима пушача и бивших пушача :: Semberija INFO ::

 

Три намирнице које помажу плућима пушача и бивших пушача


Студије су показале да конзумације одређене врсте хране и пића помаже тијелу да се ријеши штетних материја у организму.

Бијели лук

Бијелом луку приписују многа љековита својства. Називају га природним антибиотиком, средством за чишћење дисајних путева, моћном биљком с противупалним дјеловањем која сузбија гљивице и поједине вирусе. Садржи алицин који уништава инфекције дисајних путева, а многе су студије показале да је и дјелотворан помагач у чишћењу плућа код особа које су пушачи, али и бивши конзументи дуванских производа, пише zadovoljna.hr. Бијели лук даје укус бројним јелима, а највише љековитих својстава има кад се једе сиров. Ипак , имајте на уму да се веће количине бијелог лука не препоручују особама које имају проблеме са желуцем и системом за варење.

Ђумбир

Многе љековите карактеристике красе и ђумбир. Он јача имунитет, побољшава пробаву, смањује надутост, смањује упалне процесе у тијелу и уклања токсине из плућа и остатка тијела због чега се препоручује (бившим) пушачима. Од ђумбира се најчешће припрема чај или се додаје у здраве напитке, а може се користити и као зачин сланим и слатким јелима. Ђумбир је врло потентан. Дневно не би требало конзумирати више од комадића ђумбира величине око два центиметра. Ако нисте сигурни која је правилна доза консултујте се с љекаром или нутриционистом.

Куркума

У прехрану укључите и куркуму без обзира имате ли при руци свјежи коријен или зачин у праху. Неке студије су показале да ова биљна врста побољшава чишћење плућа од штетних материја које су посљедица пушења или живота у загађеном простору. Уз то, ђумбир служи и као превенција болести дисајног система. Куркума се традиционално користи за индијска јела, припрему златног млијека и разних здравих смутија. Да бисте уживали у противупалним дејствима куркуме, помијешајте је с мало црног бибера.

(Глас Српске)