Шта је узрок сала на стомаку :: Semberija INFO ::

 

Шта је узрок сала на стомаку


Често се каже да се данас веома ,,брзо” живи, што проузрокује бројне посљедице. У таквим околностима је стрес неизбјежан. Управо је он задужен за многе здравствене проблеме у вашем организму, као и упорно сало на стомаку.

Шта се дешава са тијелом када се са неким посвађате или се изнервирате?

Оног тренутка када наступи стрес, надбубрежне жлијезде почну да луче стеродини хормон – кортизол. Наравно, он доводи бенефите нашем здрављу. Али, са друге стране, уколико га има превише у дужем временском периоду, проузрокује у нашем организму бројне проблеме. Из тих разлога је веома важно да држите ниво овог хормона под контролом и то на природан начин.

– Ниво кортизола је генерално виши ујутру, а потом његов ниво опада током дана. Има улогу у регулацији шећера у крви, управљању начином на који тијело користи угљене хидрате, масти и протеине, смањује упале, регулисању циклуса спавања, контроли крвног притиска али и функцију централног нервног система’’, тврде ендокринолози.
Наглашавају да је лучење кортизола корисно у ситуацијама када је тијело у некој врсти ,,опасности”. Тада он доводи до ослобађања глукозе која обезбјеђује брзу енергију, као и до повећања притиска који поспјешује прокрвљеност мишића. Проблем је што се у било којој врсти стреса лучи повећана количина кортизола који тада има негативне ефекте, нарочито ако дуго траје. Зато се често назива и хормон стреса.

–Тада долази до повећаног нивоа шећера у крви, али и инсулина који то покушава да компензује тако што се ствара већа количина масног ткива, а самим тим и гојазност која је основа за хроничну упалу цијелог организма и за појаву многих болести’’, прецизирају ендокринолози.

Симптоми повећаног лучења кортизола су:

- добијање на тјелесној тежини на стомаку и у горњим  партијама леђа,
- повишен притисак,
- појава остеопорозе,
- слабост мишића,
- акни,
- стрија на тијелу,
- хроничног умора,
- главобоље,
- нервозе,
- појачана жеђ,
- чешће мокрење,
- промјене расположења,
- смањен сексуални нагон.