НОВА АТРАКЦИЈА У ХЕРЦЕГОВИНИ ПАНОРАМСКИ ЛЕТ БАЛОНОМ :: Semberija INFO ::

 

НОВА АТРАКЦИЈА У ХЕРЦЕГОВИНИ ПАНОРАМСКИ ЛЕТ БАЛОНОМ


Туризам у Херцеговини уз бројне активности добио је и нову туристичку атракцију, и то панорамски лет балоном на врући ваздух.

- Дошли смо у Херцеговину прошле године у септембру на одмор балоном, направили смо неколико летова да провјеримо стање и свидјело нам се мјесто, па смо одлучили овдје отворити компанију која се зове Дреам Теам Баллон - рекла је Пољакиња Анна Wроńска те додала како се она и њен партнер Аyберк Окан баве овим послом више од десет година професионално.
 
Велики потенцијал

Према њеним ријечима, они су прва компанија која нуди комерцијалне панорамске летове у БиХ и потпуно су легални и овлаштени од стране цивилног ваздухопловства.
 
- Мислимо да летење балоном увијек изазива занимање страних и домаћих туриста, тако да има велики потенцијал да нетуристичко мјесто постане туристичко и да потакне људе да посјете мјеста која су видјели из ваздуха - рекла је Wроńска.
 
Истакла је како балон на врући ваздух може бити велика платформа за оглашавање.
 
- Балон на врући ваздух такође је велика платформа за оглашавање, људи праве слике балона и дијеле их на друштвеним мрежама, тако да на тај начин можемо лако промовисати локацију, а такође можемо користити балон као платформу за оглашавање локалне компаније, туристичке организације. Планирамо направити балон са логом Херцеговине или логом неке локалне туристичке организације те с тим балоном путовати у друге државе, придружити се фестивалима балона и тако представити земљу у иностранству - појаснила је Wроńска.
 
Путује са вјетром

Истакла је како због локалне метеорологије најбоља сезона за балонирање је од маја до октобра јер тада нема значајније активности буре и југа.
 
- Балон на врући ваздух путује са вјетром, али не воли јаке вјетрове, па морамо одабрати мјесто и дане за летове када је вјетар благ и спор. Балони лете само рано ујутро и касно. Босна и Херцеговина је иначе врло вјетровита земља и љети вјетрови јачају од јутра до послијеподнева, обично се смире ноћу, тако да су вечерњи летови овдје могући само у прољеће и јесен - нагласила је Пољакиња.
 
Балон на врући ваздух такође је врло романтична активност, не само за оне који траже авантуру, већ и за цијеле породице које дијеле посебне приватне тренутке.
 
- Ове године понудили смо као увод кратке летове од 30 минута и стандардне летове од 45 до 60 минута. Сљедеће сезоне нудићемо само стандардне летове, али ћемо припремити понуду за следећу сезону око марта 2023. године - рекла је Wроńска и додала како имају два балона, један за четири, а други за два путника.
 
Панорамски летови

Говорећи о плановима за будућност, Wроńска је изјавила како следећу сезону планирају углавном панорамске летове те да сматра како ће то бити туристичка атракција.
 
- Летјећемо изнад Грудског и Дуванског поља, а планирамо лет и на Купресу. Не летимо на Блидињу јер није погодно за лет балоном због непредвидивих вјетрова. Када добро проучимо вријеме и пронађемо спонзоре, планирамо организовати мале журке са балонима из иностранства. Такође, планирамо организовати везане летове, али то све зависи од времена и интересовања - закључила је Пољакиња.
 
Сигуран је

Балон на врући ваздух је, како додаје, сигуран, али уз поштовање прописа.
 
- Балони на врући ваздух пролазе под ограниченим контролама и поступцима одржавања и надзиру их власти цивилног ваздухопловства, баш као и сваки други авион. Овај балон такође има своја правила и законе којих се треба придржавати те слиједити међународно лиценциране пилоте балона на врући ваздух, и онда је, баш као и други авиони, врло сигуран.
 
Корпа балона на врући ваздух дјелује као клатно испод омотача и зато што се сам балон креће са вјетром, није могуће преврнути корпу док је балон у лету. Не може се запалити, ради са ватром, али та ватра није усмјерена директно на тканину, већ на огроман простор од стране пилота тако да пламен не додирује тканину - наглашавају из Дреам Теам Баллона.
 
(Аваз.ба)