СВЕ ШТО ТРЕБА ДА ЗНАТЕ УКОЛИКО ПЛАНИРАТЕ КУПОВИНУ ЕЛЕКТРИЧНОГ ТРОТИНЕТА :: Semberija INFO ::

 

СВЕ ШТО ТРЕБА ДА ЗНАТЕ УКОЛИКО ПЛАНИРАТЕ КУПОВИНУ ЕЛЕКТРИЧНОГ ТРОТИНЕТА


Foto: Ilustracija
Електрични тротинети су великом брзином постали популарни широм света, а њихова популарност не престаје да расте. Можемо их видјети свуда, широм града, на улицама или тротоару, а за њих се одлучују људи свих старосних доби и интересовања - млади, студенти, пословни људи, па чак и припадници старије популације.

Уколико и ви планирате да постанете један од власника овог превозног средства, наставите са читањем и сазнајте о чему све треба да водите рачуна приликом куповине, које карактеристике су најважније и које све погодности ћете имати посједовањем електричног тротинета.

О којим карактеристикама треба да водите рачуна?

Приликом куповине електричног тротинета сазнаћете да он може имати различите карактеристике. Издвојили смо за вас најважније које ће у највећој мјери утицати на његове перформансе и цјелокупан утисак током вожње.

Батерија електричног тротинета

Највећи број електричних тротинета ради на литијум-јонске батерије, које је потребно пунити. Ове батерије су сличне батеријама које можемо пронаћи у мобилним телефонима, међутим имају много већи снагу.

Као и сваке батерије, и ове имају одређени вијек трајања, који је у просјеку 3 године, међутим, правилним одржавањем овај период је могуће продужити. Пуњење батерије зависи од величине и јачине тротинета и траје између 3 и 6 сати.

Једна од најважнијих карактеристика батерије је њен капацитет, од којег зависи колико километара се може прећи једним пуњењем, као и колико времена је потребно да се она у потпуности напуни.

Поред капацитета, на брзину којом ће се батерија испразнити утиче и ваша тежина, као и брзина вожње и терен по којем возите. Спорија вожња и вожња електричног тротинета по равном терену обезбиједиће да батерија дуже траје, за разлику од брже вожње на терену који је под успоном који ће утицати на брже пражњење батерије.

Максимална брзина којом тротинет може да се креће

У спецификацијама електричног тротинета, када је у питању брзина можеш наћи двије карактеристике - максималну брзину којом тротинет моће да се креће и препоручену брзину кретања.

Максимална брзина зависи од више фактора и не мора увијек бити иста као на спецификацији. На њу утичу ваше физичке карактеристике - висина и тежина, као и временски услови по којима управљате тротинетом, врста терена по којем возите и нагиб тла.

На брзину којом се тротинет креће такође може утицати и стање гума, да ли су оне меке или тврде, односно да ли су довољно напумпане. Просјечни електрични тротинети имају мотор снаге до 300W, максималну брзину до 30 км/х и препоручену брзину измеду 15 и 18 км/х.

Да ли купити тротинет са једном или двије кочнице?

Електрични тротинет може имати једну или двије кочнице. Како је потребно да кочнице у што краћем временском периоду зауставе тротинет, препоручује се да кочнице постоје на оба точка, умјесто само на предњем или задњем. Најбрже заустављање имају тротинети који посједују диск кочнице на оба точка, а АБС систем спријечиће да точкови блокирају и омогућиће безбједно заустављање.

Точкови - који пречник је најбољи?

Када је у питању величина гума, оне могу бити између 6 и 11 инча, међутим, не препоручује се да пречник гуме буде мањи од 8 инча. Што су точкови већи, вожња под успоном и неравним теренима је удобнија и једноставнија. Када је у питању пумпање гума, оне требају бити надуване на 3.5 бара.

Када су гуме напумпане, оне услед мањег отпора троше мање батерије и самим тим омогућавају већи домет, односно километражу коју је могуће прећи једним пуњењем батерије.

Тежина и склопивост тротинета

Када су ове карактеристике у питању, тротинет треба да буде што мање тежине, да буде  једноставан за склапање и да заузима што мање простора. Углавном су тротинети тешки око 10 килограма, међутим постоје и модели који су доста тежи и самим тим непрактичнији за маневрисање и одлагање.

Које су предности посједовања електричног тротинета?

Електрични тротинети су са разлогом постали једно од омиљених превозних средстава данашњице. Највећа предност овог двоточкаша је велика уштеда времена приликом транспорта.

Иако брзина између 20 и 30 км/х можда не звучи пуно, вожњом електричног тротинета може се избјећи велика гужва у саобраћају и скратити вријеме које је потребно за одлазак на посао или до града.

Такође, они су веома практични, јер их након вожње можете склопити и носити свуда са собом, те ћете избјећи стресну потрагу за паркингом, као што је случај уколико возите аутомобил.

Још једна предност је и значајна финансијска уштеда - више нећете морати да плаћате гориво за аутомобил. Довољно је само да напуните батерију свог тротинета и спремни сте за полазак!

Поред практичних предности које су очигледне, тротинети имају позитиван утицај и на очување животне средине. Све већим бројем електричних тротинета на улицама, смањује се број аутомобила у саобраћају, а самим тим и емисија штетних гасова, док пуњење батерије тротинета троши само малу количину електричне енергије.

Надамо се да смо вам овим текстом помогли у одабиру вашег новог двоточкаша и указали на најважније карактеристике о којима треба да водите рачуна!