ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ЛУКА :: Semberija INFO ::

 

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ЛУКА


Данас је свети Лука. Јеванђелиста Лука, Грк по рођењу, прије крштења незнабожац, један је од апостола. По занимању љекар, био је изузетно образован, са великим даром за сликарство. Насликао је три иконе Богородице са Христом које су постале узор свим каснијим иконама мајке Божије, па се сматра оснивачем хришћанског иконописа.

Хришћанство учи и да је писац трећег Јеванђеља Новог Завјета, око 60. године. Пратио је апостола Павла на мисионарским путовањима, а касније је и сам проповиједао. У 84. години мучно је страдао за вјеру.
Празник је у нашем народу познат као Лучиндан и честа је крсна слава. Обично се каже: "иде Лука-ето вука" или "свети Лука снијег до кука", најављујући зиму и сњегове. Зато се ваља што прије припремити.
Према богослужбеном календару Српске православне цркве, овај дан није обиљежен као завјетни, већ је као "црно слово" сврстан у празнике од значаја за суштину цркве.

Као свог заштитника славе га и образовне установе, међу којима је и Академија Српске православне цркве за умјетност и конзервацију. Поштује се и као заштитник медицине и фармације, болница и апотека, љекара, фармацеута и болесника.

Према вјеровању данас не смијете да будете пријеки и нервозни, јер је Свети Лука био благ и миран, увијек помагао људима.