ЛОМЉЕЊЕ ТАБЛЕТА МОЖЕ БИТИ ОПАСНО ЗА ЗДРАВЉЕ :: Semberija INFO ::

 

ЛОМЉЕЊЕ ТАБЛЕТА МОЖЕ БИТИ ОПАСНО ЗА ЗДРАВЉЕ


Foto: Ilustracija
Да ли сте знали да ломљење таблета некада може изазвати озбиљне посљедице по здравље људи?

Колико пута вам се десило да неку таблету преполовите и попијете, сматрајући да вам је потребна мања доза? А да ли сте знали да управо тај чин може донијети више штете него користи уколико дијелите таблету која за то није предвиђена?

"Постоје различити типови таблета и неке заиста могу тако да се користе и то је обично и наглашено. Имате таблетице које могу да се изгрицкају, на примјер оне које снижавају крвни притисак#, објаснила је за телевизију Прва магистарка фармације Александра Димитријевић.

Према њеним ријечима обичне таблете, попут оних за крвни притисак смију да се поломе, али имате филм таблете са омотачем који практично штити прашак који се налази у таблети. Филм таблета када се поломи не стиже гдје треба и долази до инактивације лијека, а садржај таблете може и да оштети слузницу желуца.

Када је ријеч о капсулама, неке од њих, попут пробиотика, каже фармацеуткиња, могу се отворити и растворити, на примјер, ако се дају дјеци, али се у сваком случају треба посавјетовати са фармацеутом.