КОЛИКО НОВЦА ВАМ ЈЕ ПОТРЕБНО ДА БИСТЕ СЕ СКУЋИЛИ У БЕОГРАДУ? :: Semberija INFO ::

 

КОЛИКО НОВЦА ВАМ ЈЕ ПОТРЕБНО ДА БИСТЕ СЕ СКУЋИЛИ У БЕОГРАДУ?


Ако желите да купите кућу или стан ове године, припремите се на озбиљне цифре. Ако преферирате балканске пријестонице и главне градове мораћете издвојити по 2 или 3 хиљаде евра по квадрату. На периферијама градова и у унутрашњости, цијене су нешто ниже, али и даље веома високе.

У наставку прочитајте на шта све треба да мислите ако желите да се скућите у доба постпандемијске кризе и колико ће вас то отприлике коштати.

Куповина новоградње у Београду

У последњих 12 мјесеци, цијене некретнина у Србији су порасле за 23%. Станови у новим, али и у старим зградама, у централној Србији, Војводини, Шумадији и на југу су све скупљи. У последње вријеме све је популарнија куповина новоградње у Београду, а постоје подијељена мишљења око тога шта је исплативије.

Ово је питање које увијек представља недоумицу. Зграде у староградњи су углавном квалитетне, али исто тако и старе више деценија. Станови у старим зградама испуњавају све стандарде градње, али ако нису реновирани у међувремену, могу захтијевати позамашна финансијска улагања како бисте их претворили у дом који одговара вашим потребама.

Са друге стране, новоградња са собом носи многе предности по овом питању. Ако су инвеститори испоштовали све стандарде градње, можда ћете платити нешто вишу цијену у односу на стан у новоградњи, али ћете имати савремени грејни систем и унапријеђену изолацију. Такође неће бити потребе за реновирањем, макар неко вријеме.



Колика је цијена квадрата у Београду?

Просјечна цијена квадрата за станове у староградњи је 2.300 евра, док је у новоградњи 2.500 евра. Ово је, наравно, просјечно стање јер цијене варирају у зависности од локације и величине стана. Па се тако по цијени издвајају Савски Венац, Стари Град, Врачар, Нови Београд, Вождовац и други. Са удаљавањем од центра, падају и цијене.

У односу на регион, некретнине у Београду су дупло скупље од некретнина у Сарајеву, а чак и више од тога скупље у односу на Загреб и Скопље.

Трошкови опремања стана

Опремање стана од пода до плафона није баш пријатан удар ни за чији новчаник, али ово искуство можете посматрати као да је ваш нови стан табула раса - неисписани лист папира. Толико могућности је пред вама, идеја, али и посла.

Већина људи и не креће од нуле, пошто са собом носи неке ствари из родитељског дома, претходног стана и слично. Ипак, постоје неке ствари које морате имати да бисте себи обезбједили нормалан живот.

#1 Купатило

Купатило је прва просторија у кући коју треба да опремите и без које нормално функционисање није могуће. Иако је у питању једна од мањих просторија по површини, припремите се на то да ће вам бити потребна већа сума. Цијене машина за веш се крећу од 25 хиљада навише, у зависности од њихове величине, квалитета и бренда.
Каде и туш кабине се такође крећу од 25 хиљада па до 50 хиљада и више. Купатилски намјештај попут полица, комода, огледала ће вам такође бити потребни, а њихове почетне цијене су 5 хиљада па даље.

#2 Кухиња

Кухиња спада у скупље просторије у стану. За кухињске елементе ће вам требати око 35 хиљада динара, за машину за судове око 25 хиљада динара. Фрижидер са замрзивачем такође кошта око 25 хиљада.

Цијене трпезаријских столова и столица зависе од њихове величине и тога за колике особе купујете. Трпезаријски столови за 4 особе се крећу од 8 хиљада за оне једноставнијег дизајна. Једна од опција су и столови на извлачење за оне са већим породицама, али и мање простора. За столицу по комаду треба издвојити 6 хиљада, а можете наћи и сетове од 20 хиљада па навише.

#3 Дневна соба

Осим купатила и кухиње, морате опремити и дневну собу. Да бисте имали гдје да сједнете, требаће вам угаона гарнитура, тросјед, двосјед или фотеља. Почетне цијене за угаоне гарнитуре крећу од 28 хиљада, тросједи и двосједи од 18 хиљада, а фотеље од 8 хиљада.

Телевизори се крећу од 18 хиљада па навише, у зависности од ваших преференција. Комоде и полице од 10 хиљада.

#4 Спаваћа соба

И још једна од просторија коју морате обезбиједити прије усељења у нови стан је спаваћа соба. Наравно, увијек постоји могућност да купите угаону гарнитуру са лежајем и тиме макар на неко вријеме одложите куповину кревета. Међутим, ако сте одлучили да купите кревет одмах, за брачни ће вам бити потребно минимум 15 хиљада динара.

За ормар или гардеробер морате платити најмање 16 хиљада, а за ноћни сточић око 8 хиљада.
Све цијене које смо навели су оне минималне које морате издвојити да бисте опремили свој стан. Ове цијене варирају у мањем обиму у зависности од радње или произвођача којег одаберете.

Вјероватно вас ове цијене, почевши од цијене квадрата па до цијене намјештаја не чуде. У последњих пар година, поред пандемије и постпандемијске кризе, цијела економија је и под утицајем рата између Русије и Украјине. Иако велики дио Европе није дио директног сукоба, посљедице се увелико осјећају.

Узимајући у обзир да се предвиђа даљи раст цијена, стручњаци савјетују да се куповина некретнина не одлаже. Уколико сте се већ упустили у овај подухват, ми вам желимо сву срећу и надамо се да вам је овај текст био користан!