Како, када и који стајњак расипати око воћа? :: Semberija INFO ::

 

Како, када и који стајњак расипати око воћа?


Почетак новембра идеалан је за расипање стајњака око воћака. Након расипања најбоље га је фрезом унијети у земљиште

У нашим воћњацима највише се користи овчији и крављи стајњак док се коњски, пилећи и свињски слабије користе. Овчији је сувљи, док крављи има више воде у себи. Пилећи је превише јак јер садржи много азота, па се мора разблажити с водом, а има и више фосфора, у односу на остале.

Коњски и свињски спадају у топле стајњаке и такође су добри за прихрањивање стабала.

Користити згорјели стајњак

Без обзира који се користи било би добро да је зрео, односно, да је одлежао барем годину дана. Да је стајњак зрео најлакше можете сазнати ако се лако мрви, односно, расипа у шаци. Може да се користи и свјежи, али је њему потребно неколико мјесеци да сазри и најбоље је да се одмах, као и згорјели, унесе у земљиште. У супротном, у случају високих температура и честих киша може доћи до прераног сушења, односно, испирања храњива.

 Четири лопате с обе стране стабла ће бити довољне

По једном стаблу, које је у пуној родности, довољне су по четири лопате  с обе стране стабла, који мора бити одмакнут барем пола метра од дебла јер су коријенове жиле које прикупљају храњива удаљене од садног мјеста и дебла.
Приликом заснивања воћњака најчешће се користи 40 тона стајњака по хектару, а касније, када воћке буду више развијене и уђу у плодоношење, може да се дода и 60 тона јер би требало надокнадити храњива која је биљка узела током вегетације.

"Минерална бомба" за воћку

Када су воћке млађе, стајњак се ставља непосредно око њих, али без додиривања коре, да не би дошло до пропадања саднице. Коријенов систем код старијих стабала, након седам, осам година, преплиће се са жилама воћака из сусједних редова тако да се стајњак може расипати по средини.

Глисте су знак зрелости
 
Што се тиче зрелости, један од начина да се утврди да ли се може користити за ђубрење јесте и присуство глиста. Ако их пронађете, будите сигурни да се може користити за прихрану воћака. Глисте једу дневно око један грам стајњака, а након годину до двије дана, долази до стварања лумбрихумуса  који се такође може користити за ђубрење. Такав , комплетно прерађен од глиста права је "минерална бомба" за сваку воћку, па и повртне врсте.
 
Када и како обавити кречење стабала воћа?

Немојте да се изненадите ако у њему пронађете ларве мајског гундеља. Када се унесу у земљу хране се коријењем биљака, па и воћака, док одрасли инсекти оштећују листове.

(agroklub.ba)