Догодило се на данашњи дан - 5. 11. :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи дан - 5. 11.


1630 . године – Мировним споразумом у Мадриду завршен је енглеско шпански рат у којем су Шпанија и њена савезница Аустрија поражене на мору и копну. На страни Енглеза борили су се Французи и Холанђани.
 
1879. године – Умро је Џејмс Кларк Максвел, највећи теоријски физичар 19. века, професор у Лондону и Кембриџу. Међу најзначајније његове радове убрајају се истраживања у области електромагнетизма у којима је математички формулисао Фарадејева открића. Рођен је у Кембриџу на исти дан 1831. године. 
 
1882 . године – У Загребу је умро српски научник и филолог Ђура Даничић, секретар Друштва српске словесности, професор Лицеја и Велике школе у Београду. Подржао је Вука Караџића у борби за реформу српског језика и правописа (“Рат за српски језик и правопис”, 1847). Као секретар Југославенске академије знаности и умјетности у Загребу покренуо је 1880. израду капиталног дела “Рјечник хрватског или српског језика”. Са латинског је превео Стари завет. 
 
1909 . године – У Пожаревцу је рођена српска сликарка и песникиња Милена Павловић-Барили, најзначајнији представник надреализма у српском сликарству. Од 1939. године живела је у САД где је била илустратор модног часописа “Вог”, сценограф и костимограф у њујоршким позориштима. После пада с коња умрла је у Њујорку у 36. години.
 
1911 . године – Италија је анектирала турске покрајине у Либији, Триполи и Киренаику и држала их до 1943. године, када су немачко-италијанске снаге у Другом светском рату потиснуте из Африке.
 
1913 . године – Рођена је британска позоришна и филмска глумица Вивијен Ли, која је стекла светску славу улогом Скарлет О’Харе у америчком филму “Прохујало с вихором” за коју је добила Оскар. У позоришту је играла водеће улоге у драмама Вилијама Шекспира, најчешће као партнерка Лоренса Оливијеа, за којег је била удата од 1937. до 1960. године. Други Оскар добила је за филм “Трамвај назван жеља”.
 
1914 . године – Француска и Велика Британија су у Првом светском рату објавиле рат Турској.
 
1914 . године – Под командом генерала Оскара Поћорека у Првом светском рату почела је нова аустроугарска офанзива на Србију, а српске снаге су присиљене да се повуку. Уследила је контраофанзива 3. децембра под командом Живојина Мишића која је завршена победом српске војске у Колубарској бици половином децембра.
 
1926 . године – Након четвртог атентата на Мусолинија, у Италији је донет Закон о заштити државе којим је уведен тоталитарни фашистички режим.
 
1930 . године – Умро је холандски лекар Кристијан Ајкман, добитник Нобелове награде за медицину 1929. године, проналазач узрока болести бери-бери. Нобелову награду је добио за откриће витамина Б. 
 
1943 . године – У Јајцу је у Другом светском рату основана Телеграфска агенција Нове Југославије Тањуг. Први директор био је Владислав Рибникар.
 
1955 . године – Умро је француски сликар Морис Утрило, који је мимо свих сликарских праваца и струја изградио посебан доживљај амбијента сликајући париске ведуте, од којих су најпознатије оне са мотивима забитих уличица и тргова Монмартра.
 
1956 . године – Британски падобранци су извели десант на Порт Саид током британско-француско-израелске агресије на Египат; Совјетски Савез је запретио да ће употребити ракете уколико Французи и Енглези не прихвате прекид ватре.
 
1960 . године – Умро је амерички филмски режисер канадског порекла Мак Сенет, један од најзначајнијих аутора бурлескних комедија у периоду немог филма. Промовисао је Чарлија Чаплина.
 
1989 . године – Умро је амерички пијаниста, пореклом руски Јеврејин, Владимир Хоровиц, један од највећих мајстора клавира 20. века. СССР је напустио 1925, да би се први пут вратио 1986. године када су његови концерти у Москви и Лењинграду пропраћени овацијама.
 
1991 . године – Председници Србије и Црне Горе Слободан Милошевић и Момир Булатовић одбацили су на Међународној конференцији о Југославији у Хагу четврту верзију Споразума за опте решење југословенске кризе коју су понудили међународни посредници.
 
1991 . године – Британски медијски магнат чешког порекла Јан Роберт Максвел нађен је мртав у Атлантском океану код Канарских острва где је крстарио јахтом.
 
1996 . године – Пакистански председник је сменио премијера Беназир Буто, под оптужбом да је њена влада огрезла у корупцији и непотизму.
 
1996 . године – Кандидат Демократске странке Бил Клинтон поново је изабран за председника САД, победивши републиканца Боба Дола.
 
2000 . године – Последњи етиопски цар Хајле Селасије сахрањен је у саборној цркви Свете Тројице у Адис Абеби, 25 година након што је умро под сумњивим околностима, а потом сахрањен на начин који не доликује владару. Харизматични афрички вођа који је по легенди директни потомак краља Соломона и краљице од Сабе, свргнут је након 44. године владавине у војном удару 1974. године.
 
2001 . године – У Београду је потписан споразум о сарадњи југословенских власти и УНМИК којим су потврђени основни принципи и обавезе из резолуције 1244 Савета безбедности УН, чиме је отворен пут за учешће Срба на изборима на Косову.
 
2001 . године – Умро је британски филмски продуцент Рој Болтинг, познат по најбољим британским филмовима од 1940-тих до 1970-тих година, као што су “Брајтон Рок” и “У реду је, Џек”.
 
2004 . године – Умро је новинар Сергије Лукач. Био је дугогодишњи уредник и новинар београдског недељника НИН и оснивач Катедре за новинарство на Факултету политичких наука у Београду, где је био редовни професор до 1985. године.
 
2006 . године – Умро је турски премијер Булент Еџевит који је на том положају био у пет мандата и чија је политичка каријера трајала готово пола века. Он је послао турску војску на Кипар 1974. године, а за његова мандата Турска је добила статус кандидата за чланство у ЕУ 1999. године.
 
2006 . године – Бивши ирачки председник Садам Хусеин осуђен је на смрт вешањем, због злочина против човечности. Био је на челу државе од 1979. до 2003. године. Погубљен је 30. децембра 2006. године.
 
2008 . године – Умро је амерички писац Мајкл Крајтон аутор десетина бестселера међу којима су “Парк из доба јуре”, “Мрежа времена”, “Плен”, “Кома”, “Излазеће сунце”, “Стање страха” и “Господари гена”.