БАЈКОВИТО СЕЛО КОЈЕ МОЖЕТЕ ПОСЈЕТИТИ САМО АКО СТЕ НА ЛИСТИ :: Semberija INFO ::

 

БАЈКОВИТО СЕЛО КОЈЕ МОЖЕТЕ ПОСЈЕТИТИ САМО АКО СТЕ НА ЛИСТИ


Безбједност локалног становништва и традиционална архитектура су становницима овог маленог села у Јапану на првом мјесту. Вјешто избјегавају замке масовног туризма па је тако број посјетилаца на овој дестинацији ограничен.

Ширакава, традиционално уређено село које се налази у јапанским Алпима, популарно је широм света због идиличне атмосфере коју стварају карактеристичне куćе са косим крововима.

Ушушкан између високих планина и густих шума у ​​централном Јапану, осим прелијепе природе, карактеришу га традиционалне куćе. Зову их гашо-зукури, а препознатљиви су по сламнатим крововима који подсјеćају на руке склопљене у молитви.

Сваких двадесет година треба да се замјени сламна плоча на крововима, па није неуобичајено видјети како Јапанци имају пуне руке посла како би куćе издржале хладне зиме са доста падавина. Куćе праве посебан призор зими када су прекривене снегом, али у прољеćе са цвјетовима трешње нису ништа мање занимљиве.

Почетком 1990-их ово бајковито село у префектури Гифу уврштено је на УНЕСЦО листу светске баштине, што је довело до наглог повеćања броја туриста. Мала сеоска заједница са 1.600 становника годишње је бројала 2,15 милиона туриста из цијелог свијета.

Међутим, 2019. године власти су одлучиле да ограниче посјете увођењем листе чекања за туристе, а сљедеćе године Ширакава је поново пробудила интересовање када се нашла на холандској листи најодрживијих дестинација на свијету.

Осим што живе у складу са природом и избегавају масовни туризам, многи туристи су похвалили строге мјере заштите од пожара на јапанском селу. Како су дрвене куćе са сламнатим крововима подложне пожару, становници рутински посеćују село неколико пута дневно током топлијих дана како би се заштитили од пожара.

Када је 2019. године избио пожар у једној од куćа, сви мештани су пожурили да помогну ватрогасцима да спасу село од пожара. Поред тога, у селу је забрањено пушење да би се спријечиле несреćе.

Општинске власти, укључујуćи владу префектуре Гифу, од почетка 2021. предузимају строге мере за заштиту мјештана од пандемије, па се туристима савјетује да се прије посјете упознају са забранама и правилима.

(Б92)