Догодило се на данашњи дан – 14. новембар :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи дан – 14. новембар


565. године – Умро је ромејски (византијски) цар Јустинијан I Велики који је по доласку на престо 527. тежио да обнови Римско царство са седиштем у Цариграду. Покорио је 534. године Вандале у северној Африци, 555. године Остроготе у Италији и освојио део Шпаније. По његовом налогу припремљен је зборник “Цорпус јурис цивилис” у којем је кодификовно римско право. Саградио је базилику Света Софија у Цариграду (532-37) која је 1453. године претворена у џамију (Аја Софија), а од 1934. године је музеј.

1533. године – Шпански освајачи под командом Франсиска Писара заузели су град Куско, престоницу царства Инка, на територији данашњег Перуа.

1770. године – Шкотски истраживач Џејмс Брус је открио да је извориште Плавог Нила у језеру Тана у северозападној Етиопији.

1840. године – Рођен је француски сликар Клод Моне, један од оснивача импресионизма. По његовој слици “Импресија, излазак сунца”, изложеној 1874. године у Паризу, назван је цео сликарски правац, који ће имати велики утицај на развој ликовног стваралаштва.

1847. године – У Швајцарској је избио грађански рат између снага Швајцарске конфедерације и седам католичких кантона (Зондербунд), који је окончан крајем истог месеца поразом Зондербунда.

1863. године – Рођен је белгијски хемичар Лео Бакеланд, који је поступком кондензације формалдехида и фенола пронашао чврсту пластичну масу бакелит.

1889. године – Рођен је индијски државник Џавахарлал Нехру, први премијер Индије након стицања независности (1947-64), један од оснивача и истакнути лидер Покрета несврстаних земаља.

1891. године – Рођен је канадски физиолог Фредерик Грант Бантинг, који је с Чарлсом Бестом 1921. године изоловао инсулин. Године 1923. поделио је Нобелову награду за медицину с Џоном Меклаудом, професором који је надгледао њихов рад. Сматрајући да је Бест неупоредиво заслужнији од Меклауда, своју награду је поделио с њим.

1910. године – Капетан Еуген Елај узлетео је први пут у историји ваздухополовства са палубе брода “Бирмингем” усидреног у америчкој луци Хемптон Роудс.

1918. године – Томаш Масарик је изабран за првог председника Чехословачке.

1935. године – Рођен је јордански краљ Хусеин, који је у 18. години наследио оца, свргнутог краља Талала. Године 1956. отказао је британско-јордански уговор из 1948. године, након чега су Британци напустили Јордан. У рату са Израелом у јуну 1967. године борио се на страни Египта, али су његове војне снаге 1970. године ликвидирале оружане формације Палестинског ослободилачког покрета у Јордану.

1946. године – У Аргентини је умро Мануел де Фаља, један од најзначајнијих шпанских композитора и пијаниста 20. века, који је у своје дело успешно укомпоновао андалузијску и кастиљанску народну музику. Најпознатија дела: “Ноћи у шпанским вртовима”, “Седам шпанских народних песама”, балети “Љубав чаробница”, “Тророги шешир”.

1979. године – У земљотресу у провинцији Корасан на истоку Ирана погинуло је најмање 385 људи.

1983. године – Прве америчке крстареће ракете стигле су у британску ваздушну базу Гринхем Комон, упркос протестима пацифиста.

1984. године – У Лос Анђелосу је ухапшен хрватски ратни злочинац Андрија Артуковић, министар унутрашњих послова Независне Државе Хрватске у Другом светском рату. У САД је побегао 1948. године али су америчке власти упорно одбијале да испуне југословенски захтев за екстрадицију. Изручен је 12. фебруара 1986. године, а у мају исте године осуђен је на смрт. Умро је у затвору 1989. године.

1988. године – Палестинско национално веће прихватило је резолуцију 242 УН, а тиме и нову политичку стратегију која подразумева признавање државе Израел, мировне преговоре о Блиском истоку и одбацивање тероризма.

1989. године – Црначки национални покрет SWAPO извојевао је убедљиву победу на првим изборима у Намибији.

1991. године – Камбоџански принц Нородом Сиханук вратио се у земљу након 13 година изгнанства.

1994. године – У тропској олуји “Гордон” на Хаитију погинуло је најмање 829 људи.

1999. године – Ступиле су на снагу санкције УН против Авганистана донете због одбијања авганистанских власти да изруче Осаму бин Ладена, који је, према тврдњама САД, главни организатор бомбашких напада на америчке амбасаде у Кенији и Танзанији.

2000. године – На конференцији Пакта за стабилност југоисточне Европе, која је први пут одржана у Београду, СР Југославији обећана је помоћ од пола милијарде евра.

2001. године – Пет држава наследница бивше СФРЈ постигле су договор о почетку припрема за прерасподелу 74,5 милиона долара у злату, што би била прва транша укупне заоставштине од око две милијарде долара.

2003. године – Краљ Свазиленда Мсвати III прихватио је формално нови Устав по којем се сва власт налази у рукама краља.

2007. године – Умро је Ајра Левин аутор бестселера “Розмарина беба” и “Момци из Бразила”, по којима су снимљени успешни филмови. Током дуге каријере Левин је писао и за телевизију и за Бродвеј.


Едукација