ДЈЕЦА ОД ДЕВЕТЕ ГОДИНЕ ПОКАЗУЈУ ЗАВИСНОТ ОД МОБИЛНИХ ТЕЛЕФОНА :: Semberija INFO ::

 

ДЈЕЦА ОД ДЕВЕТЕ ГОДИНЕ ПОКАЗУЈУ ЗАВИСНОТ ОД МОБИЛНИХ ТЕЛЕФОНА


Foto: Ilustracija
Актулена истраживања показују да дјеца веома рано, већ од своје девете године живота, показују знаке зависности од мобилних телефона.

У раном узрасту доминирају игрице, а касније и бројне друштвене мреже, навели су из Центра модерних знања из Бањалуке.
 
- Када их родитељи опомену и дају неки задатак, они изгледају често као хипнотисани и понекад се чини да ништа од информација не допире до њих. Са узрастом се јављају и друге потешкоће, гдје дјеца уопште не желе да се јаве родитељима на телефон или поруку, јер то није "ин" у друштву да их родитељи нешто запиткују и интересују се гдје су и шта раде. Касније опет на разним догађајима и заједничким дружењима примјећујемо да дјеца уопште не комуницирају него да су стално на телефону - истакли су из Центра.
 
Управо због оваквих проблема, али и многих других, у оквиру Центра модерних знања почиње са радом педагошко - психолошко савјетовалиште, уз посебан акценат на рад са дјецом која су овисници од друштвених мрежа, као и на рад са адолесцентима социјално неприлагођеног понашања.
 
- Поред тога, стручњаци у савјетовалишту се баве и проблемима које имају одрасли, као што су: анксиозност, осјећај "заглављености" у животу, напади панике, депресија, савјетовадним радом са родитељима који имају потешкоће у комуникацији са дјецом, суочавање са стресним и трауматичним искуствима - истиче се у саопштењу.

(Независне)