Које врсте паркета постоје и како одабрати идеални? :: Semberija INFO ::

 

Које врсте паркета постоје и како одабрати идеални?


Foto - Pexels
Дакле, коначно сте се охрабрили да реновирате ваш дом и декоришете га онако како сте одувијек маштали?

Претпостављамо да је прва ствар на списку за реновирање заправо постављање новог паркета, а исто тако вјерујемо да вам разнолика понуда подних облога отежава избор.

Како бисмо вам смањили тензију и олакшали процес селекције, наредне редове смо посветили разјашњењу свих најбитнијих ставки које морате узети у обзир прије него што купите нови паркет.

Стога наставите са читањем текста!




#1 Одабир паркета на основу начина уградње

Први критеријум који морате узети у разматрање јесте начин инсталације паркета, а он може бити мање или више комплексан - у зависности од тога колико времена желите да посветите овом сегменту.
С тим на уму, можете се одлучити за класичан пакрет или готов паркет.

Највећа разлика између ових подних облога лежи у чињеници да је готов паркет заправо фабрички обрађен, што значи да након уградње не изискује додатне обраде - хобловање, лепљење, лакирање и слично.

Уколико се одлучите за класичан паркет, наш савјет је да ангажујете професионалне паркетарске услуге јер је сама уградња овог типа пода знатно захтјевнија.

Поред тога, овај тип подне облоге подразумијева и обавезно брушење паркета, односно хобловање. Овим путем ћете изравнати ваш паркет и уједно уклонити било каква оштећења и огреботине.

Током хобловања се спроводи и стуковање, односно попуњавање рупа између дашчица, насталих исушивањем или неправилним сјечењем новог паркета. Последња фаза се односи на полирање подне облоге уз помоћ специјализованих шмиргли, високе гранулације. Лакирање је обавезан подухват, како бисте се осигурали да ваш нови паркет неће бити подложан пуцању, исушивању или детилацији.

С друге стране, готов паркет је већ прошао све претходне фазе, те га је само потребно уградити - што можете урадити и самостално.
Можете се одлучити за уљани готов паркет, лакирани, димљени, воскирани, четкани, бајцовани и слично.

#2 Избор паркета на основу његове конструкције

Следећи критеријум који морате узети у обзир јесте сама конструкција паркета, а она ће зависити и од избора конкретне врсте дрвета.


На нашем тржишту ћете наићи на широку палету избора, те је потпуно разумљиво ако овај корак потраје нешто дуже. Можете се одлучити за квалитетна дрва из наших крајева, попут храста, букве, јавора, јасена, брезе или ораха, као и за нешто егзотичније врсте, као што су подне облоге од бамбуса, тика, кампаса и слично.

У складу са одабраном врстом дрвета, можете изабрати следеће врсте паркета:
  • Масовне готове паркете - односе се на једнослојну подну облогу чија дебиљна варира између 14 и 20 мм. Подразумијевају лијепљење дуж цијеле дужине и идеални су уколико реновирате дом.
  • Двослојне готове паркете - подразумијевају распон дебљине од 9 до 11 мм, чиме смањују топлотну резистенцију и повећавају топлотну проводљивост. Захваљујући овом својству су савршени избор уколико желите да уградите подно гријање.
  • Вишеслојне готове паркете - представљају најстабилнији паркет усљед посједовања 3 или више слоја дрвета. Ово је додатно олакшало њихову инсталацију јер овде није неопходно лијепљење. Завршни слој је најчешће око 4 мм, а цијела конструкција варира између 14 и 15 мм.
У зависности од ваших преференција, квадратуре стана или куће, као и личних потреба ће зависити и ваш коначан избор паркета.

#3 Куповина паркета у складу са његовим изолационим својствима

Последњи критеријум се односи на избор у складу са изолационим својствима дрвета, тј. паркета - врло је важно да се одлучите за подну облогу која има висок степен отпорности на високе температуре.

Високе температуре могу проузроковати дилатацију, односно скупљање дашчица и њихово исушивање. Ово временом доводи до стварања празног простора између ових елемената или рупа у поду. Уколико зими преферирате да загријете ваш амбијент више него просјечна особа, савјет стручњака јесте да се одлучите за ебоновину, јер посједује изврсна изолациона својства.

Уз то, кључно је и да ваша подна облога буде отпорна на влагу - она може одредити животни вијек вашег паркета.

Влага може довести до потклобучења или подизања дрвета, што ће дугорочно оштетити ваш паркет. Ова појава изазива уједно и непријатно и иритантно шкрипање приликом корачања. Тиковина је примјер дрвета која савршено трпи влагу.

Важна напомена:

Уколико имате малу дјецу или кућне љубимце, имајте на уму да је потребно да размотрите паркете који су отпорни на флеке, огреботине и мрље. У том случају, подне облоге од багрема или махагоније могу бити одличан избор.

Савет јесте да обратите пажњу и на начин чишћења подних облога, односно да се не опредијелите за средства са агресивним супстанцама за чишћење, јер она мога нарушити квалитет и изолациона својства паркета.

Надамо се да вам је овај блог текст био користан, колико и занимљив, те да смо вам пружили довољно релевантних информација како бисте се без муке опредијелили за вама најбољи паркет - Желимо вам пуно среће у одабиру и декорисању!

За још занимљивости и практичних савјета пратите наш сајт!
 

avokado.rs