На ОЛX-у се продаје потпуно рестауриран Мерцедес Пагода, цијена 430.000 КМ :: Semberija INFO ::

 

На ОЛX-у се продаје потпуно рестауриран Мерцедес Пагода, цијена 430.000 КМ


Култно возило Мерцедес-Бенз СЛ 230 Пагода продаје се на ОЛX-у за 430.000 КМ. Цифра је изненадила многе. Али власник возила Младен Дуно из Кисељака, каже за Н1 да је Пагода протеклих година доживјела експанзију, што се тиче популарности, јер се то возило почело рестаурирати, те је самим тим и цијена отишла у небо.

“Модел прије, СЛ 190 је старији и био је скупљи. Међутим, посљедњих 10 година, СЛ Пагода је престигао и тај модел који је старији од овог и доживио је експанзију популарности. Тако је експанзија популарности и цијена модела отишла у небо. Нема их пуно произведених. Он се производио 1963. до 1971. године. Била су три мотора СЛ 230 СЛ 250 и СЛ 280. У том периоду је произведено 48.912 комада СЛ Пагода. Доста их је разбијено, уништено или су негдје у гаражама заборављени. Тренутно их нема пуно који су у возном стању”, прича нам Дуно.

Овај аутомобил је у потпуности рестауриран, од сваког шарафа, све и један дио је одрађен. Урађена је и потпуна рестаурација мотора, подвозја, лима, крова и осталог.

“Ови модели нису пуно ни прелазили, јер су се возали у љетном периоду. Људима је то било друго или треће ауто. Стајао је у гаражи и само викендом се извуће. Тако да нису пуно ни прелазили. Али када се уради генералка мотора и рестаурација, тај се сат врати на нулу, тако да то није ставка о којој се прича”, говори нам власник овог аутомобила.

Колико се Босанци и Херцеговци интересују за овај модел и могу ли га приуштити, питали смо Дуну. Каже да заинтересованих има, али јасних понуда је тек неколико.

“Поруку је послало сигурно 200 људи, али је озбиљних купаца можда било двоје или троје. То су купци који се разумију и који знају шта је то. Пуно људи пита јесмо ли се зезнули са цијеном, да није 43.000 КМ, да нисмо 0 случајно вишка додали… Али људи који се разумију, не питају уопште за цијену, него дођу да виде како је модел урађен”, истиче наш суговорник, додајући да је било и смијешних порука на ОЛX-у.

“Стандардно наш народ нуди: Голф двицу и сто марака. То је неизбјежно”, кроз смијех говори власник култне Пагоде.

Поред овог модела, Дуно продаје и Мерцедес-Бенз 170 С-В из 1954. године, чија рестаурација се радила осам и по година. Његова цијена је 270.000 КМ.

“Волим та возила, волим се провозати, али колико је уложено љубави и урађено до најситнијих детаља, жао ми је ући и провозати се. Кад хоћете га опрати, морате дићи га на дизалицу, опрат му мотор и пребрисати подвозје. Два дана га треба сређивати”, прича Дуно и слатке муке овога посла.

Чувена Пагода се тренутно налази на скијалишту у аустријском граду Китзбухелзу, због претпоставке да би се ту могао брже продати него у Босни и Херцеговини.

(Н1)