Изабран најбољи град за живот на свету: Ту је све потаман :: Semberija INFO ::

 

Изабран најбољи град за живот на свету: Ту је све потаман


Листа коју саставља часопис Тхе Ецономист сваке године има задатак да да одговор на питање који је најбољи град за живот протеклој години. Најбољи град за живот у 2022. години је поново Беч.

На рангирање утичу различити фактори квалитета живота, здравствени систем, образовање, култура и инфраструктура. Ту су такође и социјална безбедност, политичка стабилност и ниска стопа криминала. Интересантно је навести да се рангирају услови у 172 града у односу на 140 прошле године, и то да је ово је друга година у којој индекс укључује услове везане за ковид.

Беч је, према писању часописа Тхе Ецономист, по трећи пут у последњих пет година дошао на прво место најбољих градова у Европи. Бечлије имају један сасвим згодан термин, лебенскунст. То је умеће доброг живљења, а Беч је са својим ресторанима и музејима заиста савршено место за "вежбање" уметности. Овај град нуди обиље могућности за културу и забаву, као и добру инфраструктуру и општу стабилност.

Беч има 99.1 од 100 могућих бодова, што га ставља одмах испред Мелбурна. Сиднеј и Осака се налазе на трећем месту листе на којој заиста доминирају аустралијски, канадски и јапански градови.

Најважнији критеријуми за оцењивање су свакако стопа криминала и сложена градска инфраструктура. Ти критеријуми негативно утичу на живот у сваком смислу. Управо то је неке веће градове попут Лондона, Њујорка и Париза ставило на лоше позиције на листи, иако су познати по својим атрактивним културним и друштвеним активностима.

На самом крају листе се поново налази Дамаск из Сирије, у коме грађански рат траје већ десет година. Поред Сирије, ту се налазе и градови из Русије и Украјине, због очигледних разлога.

(B92)