Хакери без проблема могу да провале у многа аута :: Semberija INFO ::

 

Хакери без проблема могу да провале у многа аута


Колико су аутомобили отпорни на хакерске нападе? Најновије истраживање показује огромне слабости, које вјешти хакери могу да искористе за малициозне операције и провале у многа аута.

Амерички хакер Сам Кари и његов тим су спровели опсежна истраживања марки аутомобила и безбиједности њихових софтверских система. Током свог истраживања Кари је открио многе пропусте у софтверу марки као што су БМW, Мерцедес, Тоyота и Киа, наводи "Ревија ХАК".

У маркама као што су Мерцедес, БМW и Феррари, Кари је могао да прегледава и уређује велике дијелове рачуна власника. За марке као што су Киа, Хонда, Ниссан и Хyундаи, отишао је још даље. У њима је могао да откључа аутомобиле, покрене мотор, заустави мотор, лоцира возило, упали свјетла и још много тога. У Кијама је могао чак и даљински да приступи камери од 360 степени и гледа слике аутомобила уживо.

У маркама Ланд Ровер, Јагуар, Форд и Тоyота, Кари и његов тим су успјели да приступе личним подацима власника аутомобила, чак и адреси у неким случајевима.

Поента приче је да би произвођачи аутомобила требало да озбиљније приступе заштити аутомобила. Хакери с лошим намјерама би могли да направе велику штету, преноси "АутоБлог".

(Независне)