Седам закона скидања килограма без одласка у теретану :: Semberija INFO ::

 

Седам закона скидања килограма без одласка у теретану


Ходање је свакодневна навика чије користи већина нас не искориштава максимално.

Наиме, ходање може бити једина физичка активност потребна да смршате, наравно, уз контролисани дневни унос калорија.

“Ходање је широко доступан и једноставан начин да изгубите килограме, нарочито ако вас стил живота држи 'окованима' за стол и аутомобил, каже лична тренерица Хана Дејвис из Тенесија.

Осим што помаже у сагоријевању калорија, ходање је одличан начин за смањивање стреса. А уз мање стреса лакше мршамо. Ових седам закона морате се придржавате желите ли смршати ходајући:

1. 15.000 корака дневно

Хана Дејвис препоручује да циљате на 15.000 корака дневно и да толико корака направите баш сваки дан. Можда вам се та бројка чини превелика, али у ту бројку улази баш сваки корак који направите од тренутка када устанете из кревета. Не брините се због тога ако тек полагано повећавате број корака. Само крените, савјетује Дејвис. За разлику од тога када преко ноћи појачате интензитет вјежбања, удвостручавање броја корака преко ноћи неће оптеретити тијело нити повећати могућност повреда.

2. Пјешачите трипут дневно по 20 минута

Пјешачите ли сваки дан трипут по 20 минута, то ће вам помоћи да досегнете жељени број корака и да смршате. Истраживање Универзитета “George Washinton” установило је да су људи који су ходали 15 минута послије сваког оброка имали бољу равнотежу шећера у крви (што може смањити жељу за још хране након што сте управо јели) од оних који су ходали 45 минута у било које доба дана. То значи да вас ходање послије ручка може спасити од уобичајене поподневне летаргије послије јела и жеље за слатким.

3. Ходајте узбрдо трипут седмично

Ходање узбрдо, што укључује и ходање по степеницама, помаже у изградњи мишића, што пак убрзава метаболизам. На тај начин сагорјећете више калорија чак и када сједите за радним столом. Почните тако да трипут седмично рутини ходања додате интервале ходања узбрдо па постепено повећавајте.

4. Радите интервале брзог ходања

Ходајте тако да радите једноминутне интервале у којима ћете убрзати ритам ходања и тако ћете повећати број откуцаја срца те сагорјети више калорија. Након што инкорпорирате једноминутне интервала у вашу рутину ходања, постепено почните повећавати ритам и трајање интервала. Док ходате брже, машите рукама. Помицање руку помоћи ће вам да сагорите више калорија те да оснажите рамена и предио трбуха.

5. Сваком пјешачењу додајте вјежбе

Мршављење ходањем не подразумијева само ходање. Радите паузе у којима ћете направити 15 до 20 чучњева, склекове ослањајући се на клупу или радите дубоке раскораке. Све те вјежбе убрзавају откуцаје срца, помажу у изградњи мишића и у томе да вам ходање не постане досадно, истиче Дејвис.

6. Ограничите дневни унос калорија на 1600

Колико храњивих твари током дана морате унијети, овиси о много фактора, али већина жена које мршаве ходањем држи се прехране од 1200 до 1600 калорија дневно богате бјеланчевинама.

7. Идите дужим путем

Увођењем већег броја корака у ваше свакодневне активности (паркирање даље од посла или куће, кориштење степеница умјесто лифта и слично) олакшаћете досезање бројке од 15.000 корака дневно и мршављење.

“Током времена ситни "налети" кретања ту и тамо, заиста чине разлику”, закључује лична тренерица Хана Дејвис.


dnevnik.hr