Почеле испоруке најбржег и најскупљег Мерцедеса :: Semberija INFO ::

 

Почеле испоруке најбржег и најскупљег Мерцедеса


Први Мерцедес-АМГ Оне спреман је за испоруку.

Вјеровали или не, прошло је пет и по година откако је Мерцедес запањио свијет представљањем концепта Пројецт Оне на сајму аутомобила у Франкфурту. 

Био је и остао заиста посебан аутомобил који буквално доноси технологију Формуле 1 на пут.

Сада је коначно произведен први примјерак за тржиште. Ауто, ако га уопште можемо тако назвати, има њемачке регистарске таблице са јасном ознаком "ОН1".

Скоро у потпуности је црне спољашњости, са само неколико зелених Петронас детаља, црвеним завршетком кровног усиса и бијелом АМГ ознаком на централном "перају".

Оне можда није најбржи на папиру, али се показао најбржим на стази. Он је рекордер стазе на Нирбургрингу, Хокенхајму и Ред Бул рингу.

Биćе произведено само 275 примјерака. Међутим, није познато ко је купио први аутомобил. Помињу се многа имена, укључујуćи возаче Ф1 Луиса Хамилтона, Ника Розберга и Дејвида Култарда.

Међу познатим купцима који су се пријавили на листу наруџбина су Мени Кошбин, глумац Марк Волберг и румунски бизнисмен Јон Циријак.

Подсјеćања ради, Оне за погон користи хибридни склоп који се састоји од 1.6 В6 бензинца са 574 КС који се "врти" до 11.000 о/мин.

Постоје четири електромотора, по један за сваки предњи точак, један постављен поред В6 мотора снаге преко 160 КС и четврти од 121 КС повезан са турбином.

До 100 км/х стиже за 2,9 секунди, а до 200 км/х за само седам секунди. Максимална брзина је 352 км/х.

Монтажа аутомобила се одвија у АМГ-овом центру у Ковентрију, Велика Британија, док хибридни погон са четири електромотора долази из Мерцедес (Хигх Перформанце Поwертраинс) дивизије која се налази у Бриксворту.

Састављају га исти људи који су такође одговорни за Ф1 болиде.

Рецимо и да су сви примјерци продати унапријед по почетној цијени од око 2,75 милиона евра.

(Независне)