КАКО РУЖ ЗА УСНЕ ПРКОСИ ИНФЛАЦИЈИ :: Semberija INFO ::

 

КАКО РУЖ ЗА УСНЕ ПРКОСИ ИНФЛАЦИЈИ


Турбулентна времена доносе бројне изазове. Свјетска економија се суочава са највећом инфлацијом у посљедњих неколико деценија, па су за многе људе велике куповине “мисаона именица”. Ипак, чини се, да и у кризним временима желимо да учинимо нешто за себе. Ситна лична задовољства попут куповине ружа за усне, креме, парфема или одлазак код козметичара чине да се боље осјећамо и када нам дјелује да “брод тоне”.
Инфлација нас приморава да ставимо прст на чело и да се запитамо да ли су нам све ставке са списка за куповину заиста потребне.

"Већина људи у Србији живи јако скромно и највећи дио њихових примања одлази на храну, пиће и плаћање рачуна. Када се деси високи раст цијена као што се дешава дуже од годину дана, и то баш у прехрамбеном сектору, људи су приморани да смање потрошњу свега што им није неопходно попут путовања, забаве, рецимо, одласка у биоскоп, ресторан, или су рационалнији при куповини гардеробе", каже Весна Лапчић, уредница портала "свеоновцу". 

"Велики број људи је тренутно принуђен да прати снижења и акције различитих производа, па и основних животних намирница. У новембру прошле године плате јесу биле номинално веће 13.3 одсто у односу на исти мјесец годину дана раније, али су заправо имале реалан пад од 1.6 одсто", објашњава саговорница.
Па и поред тога што се о кућном буџету више брине и што се каиш стеже, чини се да људи, ипак, налазе начин да бар некако удовоље себи.

"Вјерујем да је тако и савјетујем их да обрадују себе неком ситницом која би им причинила макар тренутно задовољство, јер то побољшава ментално здравље сваког човјека које је у Србији након пандемије значајно нарушено", каже Лапчић.

"Постоји занимљива студија из 2018. године која је анализирала шта би се десило са сиромашним женама из Замбије када би добијале новац без обавезе да га врате. Током 48 мјесеци колико је трајала студија, жене су имале осјећај емоционалног благостања и задовољства и више оптимизма за будућност своје дјеце. Друга истраживања показују да највећу срећу буди трошење новца на нека искуства попут посјете концерту, представи, путовање које може да буде и једнодневни излет", прецизира уредница портала "свеоновцу".

Продаја ружева за усне током 2022. повећана за готово 50 одсто
Ситна лична задовољства чине да се осјећамо боље и да бар на тренутак заборавимо на свакодневне проблеме. Зато не изненађује што је и у вријеме инфлације порасла потражња за козметичким производима.

"Задовољна сам резултатима прошлогодишњег пословња. Када је кренула пандемија схватила сам да као компанија морамо да будемо још бржи и да без страха уводимо промјене у пословање. Годишњи план је престао да буде фиксна категорија", каже Мила Литвињенко, власница домаће козметичке компаније.

"Пратимо дневно ситуацију како на глобалном тржишту, тако и на локалном. У току смо са свим друштвеним догађањима у земљи и свијету. Што више података и анализа имате то је боља основа за доношење одлука. Прошле године смо направили велике заокрете у скоро свим сегментима пословања и то је дало резултате који су превазишли моја очекивања", објашњава саговорница, преноси "РТС".

(Независне новине)