Како шетња утиче на организам :: Semberija INFO ::

 

Како шетња утиче на организам


Ново истраживање је потврдило да уколико често практицирате да шетате и будете у природи, можете значајно смањити потребу за лијековима, али и осјећај анксиозности, депресије, висок крвни притисак. Уз то, може значајно помоћи код проблема с астмом и несаницом.

- Сматра се да је физичка активност кључни фактор који посредује у здравственим предностима зелених површина када се узме у обзир доступност или активна употреба зелених површина - објаснила је коауторка студије Ан Турунен, виши истраживач на Финском институту за здравље и добробит у Хелсинкију за ЦНН.

Ово истраживање је открило да посјета природи три до четири пута седмично може смањити шансе за кориштење таблета за крвни притисак за чак 36 одсто, лијекова за астуму за 26 посто и кориштење лијекова за ментално здравље за 33 одсто.

- Анализа може открити кључне асоцијације, али не можемо са сигурношћу рећи да ли је близина зелених површина или употреба довела до смањене употребе лијекова - испричао је Линколн Ларсон , ванредни професор на Факултету природних ресурса у држави Сјеверна Каролина.

Зелене површине

С друге стране, само гледање зелених или плавих површина од куће, односно посматрање природе у затвореном простору, није имало битног утицаја.

- Само гледање природе није помјерило иглу, али искуство јесте. Друга истраживања указују на сличне закључке. Ако желите искористити све здравствене предности које природа може пружити, морате да уроните у та окружења - истакао је Ларсон, који се бави проучавањем предности јавних паркова широм САД на добробит становника који живе у градским срединама.

Шетња је, свакако здрава, па ако се осјећате лоше изађите у природу, шетајте.


​Глас Српске