НАЈТРАЖЕНИЈЕ ЈЕЛО НА ГУГЛУ, САВЛАДАЈТЕ ТРИК ЗА САВРШЕНЕ ШПЕЦЛЕ :: Semberija INFO ::

 

НАЈТРАЖЕНИЈЕ ЈЕЛО НА ГУГЛУ, САВЛАДАЈТЕ ТРИК ЗА САВРШЕНЕ ШПЕЦЛЕ


Foto: genusszone.blogspot.com/RAS Srbija
Као најтраженији рецепат на Гуглу ових дана издвојио се рецепт за шпецле. Потпуно је јасно зашто – шпецле су врло једноставне за припрему, супер се слажу с најбољим сосевима, а могу да се једу и слатке.

Шпецле су традиционална њемачка тјестенина коју често праве и у Војводини, а по изгледу је најсличнија ономе што ми зовемо “тарана”. Припрема је брза и једноставна, па чак и ако немате прави алат за прављење шпецли.

Састојци

3 јајета
3-5 кашика оштрог бијелог брашна
на врх кашикице соли


Напомена

Брашно постепено додајте, јер у зависности од величине јаја може вам бити потребно мање или више брашна. Уколико вам тијесто испадне гушће, можете додати и мало воде.
 
 
Припрема

У чинију разбијете јаја и постепено додајете брашно да добијете густину тијеста као кад правите ноклице или уштипке. Односно, тијесто треба да буде гушће него за палачинке, а много рјеђе него за резанце за супу. У зависности од густине тијеста, од ређег тијеста ће бити дуже, а од гушћег тијеста краће и дебље и требаће вам мало више времена да их протјерате кроз сито.

Оно што већина нас нема, то је справа за прављење шпецли, која личи на крупно ренде са додатком у које се сипа тијесто. Чиме то може да се замијени?

Као одлична замјена за “шпецл мејкер” може да послужи решеткасти додатак за кување на пари или неки ђевђир са крупнијим рупама. Битно је да “то рупичасто” може да се стави преко шерпе са проврелом водом, истиче домаћица која је рецепт поставила на Куваранције.

У дубоку шерпу сипајте воду и посолите је. Када вода проври, преко шерпе ставите решетку и кашику тијеста.

Тијесто кашиком развлачите тако да оно пропада кроз рупице. Поступак понављајте док не потрошите отприлике трећину тијеста, што зависи и од тога колико брзо правите шпецле. Скуване ће испливати на површину – извадите их у другу шерпу, прелијте с мало уља, промијешајте и поклопите. Понављајте поступак док не потрошите тијесто.
Скуване шпецле можете користити као и било коју другу тјестенину – уз гулаш или са сиром, са разноразним сосевима, али и са маком и шећером, џемом, орасима…

(српскаинфо.цом)