Више од 250 познатих болести преноси се храном :: Semberija INFO ::

 

Више од 250 познатих болести преноси се храном


Већина болести које се преносе храном праћена је мучнином, повраћањем, стомачним грчевима и проливом. Иако свако може да се разболи, посебно осјетљиве групе су новорођенчад и одојчад, труднице, старије особе и особе са ослабљеним имунитетом.
 
Које су најчешће болести које се преносе храном?

Најчешће дијагностиковане болести које се преносе храном су салмонелозе, кампилобактериозе, стомачни грип и стафилококно тровање храном.
Салмонелозе изазивају бактерије из рода Salmonella, које су присутне у цријевном тракту птица, гмизаваца и сисара. Ове бактерије преносе се на људе преко хране животињског поријекла. Салмонелоза се манифестује повишеном температуром, проливом и стомачним грчевима. Код особа са постојећим хроничним обољењем или ослабљеним имуним системом, може доћи до појаве компликација у виду преласка микроорганизама у крв (септикемија).
Кампилобактериозу изазивају бактерије из рода Campulobacter. Симптоми болести су повишена температура, пролив и стомачни грчеви. Кампилобактер је природни становник цријева здравих птица, и сирово живинско месо (недовољно термички обрађено)обично садржи ову бактерију.
Стомачни грип је узазван норовирусима. Ово обољење се јавља често, али се тешко дијагностикује. У клиничкој слици доминира повраћање, а обољење пролази у року од два дана. Резерваор заразе је човјек.
Стафилококно тровање храном је интоксикација, која настаје као посљедица присуства стафилокока и/или њиховог токсина у храни. Симптоми болести су мучнина, грчеви и повраћање. Резервоар заразе је човјек.
Ботулизам је тешко тровање токсином који продукује бактерија Cl. Botulinum у контаминираној храни. Први симптоми болести обично су оштећење вида (замућен вид или двослике), отежано гутање и сушење уста, а некада и повраћање и опстипација. Cl. Botulinum ствара споре које су присутне у земљи, а извор и пут преношења су углавном конзервирана храна, кобасица, димљено или усољено месо. Опоравак може да траје мjесецима.

Како се ове болести лијече?

Терапија зависи од симптома болести и од тежине клиничке слике обољеле особе. Углавном се проводи симптоматска терапија у виду надокнаде течности и минералних материја, мировања и употребе пробиотика за регулацију цријевне микрофлоре (ако се појави висока тјелесна температура и крв у столици, треба избјегавати пробиотике).
У случају теже клиничке слике болести, љекар може да препише антибиотике према лабораторијском налазу, и тада је неопходно антибиотску терапију провести до краја. Љекару се обавезно треба обратити у случају појаве, високе тјелесне температуре, крви у столици, упорног повраћања, које онемогућава задржавање течности, знакова дехидратације, као што су смањено излучивање урина, сува уста и грло и осјећај слабости приликом стајања, пролива који траје дуже од три дана.

Како долази до контаминације хране?

Микроорганизми се налазе свуда око нас, тако да од поља до стола храна може да се загади у сваком тренутку-током узгоја, припреме, обраде, чувања, дистрибуције. Воће и поврће може да се контаминира уколико се за заливање употребљава загађена вода или се користи природно ђубриво.