Стиже нови концепт: БМW који мења боје :: Semberija INFO ::

 

Стиже нови концепт: БМW који мења боје


Овај концепт аутомобил представљен на ЦЕС сајму користи е-инк технологију за мењање боје каросерије у једну од 32 боје, а ветробранско стакло нуди поглед "мешовите реалности".

Најпопуларније боје аутомобила широм света су бела, црна и сива, тим редом – што говори колико су заправо купци аутомобила досадни. То је вероватно делом због жеље да се не истичу, а делом је без сумње зато што аутомобили нејарких боја најбоље држе цену на дуге стазе.

БМW жели да реши ову хроматску дилему помоћу новог концепт аутомобила који не само да мења боју на захтев, већ користи и е-инк технологију да прави фацијалне експресије помоћу маске хладњака и фарова.

Може чак и да пројектује head-up дисплеј преко целог ветробранског стакла.

БМW и Висион Дее је такође изненађујуће компактан. И иако очигледно долази из будућности, уместо да нам нуди уобичајене идеје које иду уз концепт аутомобиле, модел и Висион Дее узима постојеће технологије попут хеад-уп дисплеја или виртуелног асистента и покушава да види у ком смеру би могле да се развијају до краја ове деценије.

Нови модел подиже улог користећи 240 е-инк панела, од којих сваки има 32 боје. Они су ласерски сечени и налепљени на каросерију и точкове користећи такозвани еПапер филм.

Резултат је аутомобил који може бити друге боје сваког дана – или, ако тако уметник у вама пожели, може имати сегментирани или степенасти шаблон бојења који укључује више боја истовремено. Такође, попут Амазон Киндле читача, он троши енергију само када мења стање (у овом случају боје). Када промени нијансу, више не захтева никакву потрошњу енергије.


б92