Прочитајте које намирнице требају јести особе с успореном штитном жлијездом! :: Semberija INFO ::

 

Прочитајте које намирнице требају јести особе с успореном штитном жлијездом!


Штитну жлијезду која слабо ради можемо мало ”продрмати” помоћу правилне прехране. Намирнице богате јодом, тирозином, цинком и селеном побољшаће рад успорене штитне жлијезде

 Ако имате хипотиреозу или болујете од Хасхимотове болести, која узрокује успорен рад штитне жлијезде, требали бисте припазити на прехрану. Погледајте које намирнице требају јести особе с успореном штитном жлијездом.

Штитну жлијезду која слабо ради можемо мало ”продрмати” помоћу правилне прехране. Намирнице богате јодом, тирозином, цинком и селеном побољшат ће рад успорене штитне жлијезде.

Рибе попут лососа, срделе, пастрве и туне богате су омега-3 масним киселинама и опћенито су добре за наше здравље, а такођер помажу код хипотиреозе зато што су одличан извор селена.

Орашасти плодови

Они такођер садрже велику количину селена, поготово љешњаци, макадамија, индијски и бразилски орашчићи. Шака орашастих плодова дневно послужит ће вам као брзински снацк, а можете их убацити у друга јела, попут салата или разних тјестенина.

Свјеже воће и поврће умјесто термички обрађенога

Повећање тјелесне тежине један је од раних симптома хипотиреозе. Како бисте смањили тјелесну тежину, али истодобно одржавали здравље свог тијела и штитњаче, важно је у прехрану увести свјеже поврће и воће умјесто термички обрађеног јер је оно здравије.

Термичком обрадом губе се нутријенти које треба штитна жлијезда, тј. наш организам.

Морске алге

Ова намирница често се налази на јеловнику вегетаријанаца и вегана, а сјајна је за штитну жлијежду зато што садржи велику концентрацију јода. Тај нутријент есенцијалан је за правилну функцију штитне жлијезде и производњу њених хормона. Морске алге богате су влакнима, калцијем и витаминима А, Б, Ц, Е и К.

Грахорице

Хипотиреоза у нама изазива мањак енергије, а организам можемо енергизирати уз помоћ разних грахорица које су богате протеинима, антиоксидансима, комплексним угљикохидратима, витаминима и минералима.

Садрже влакна и зато су сјајне за пробаву. Грах, грашак, боб, лећа и сланутак неке су од грахорица које можете додати у своју прехрану.


Глас Српске