Три врсте хране редовно изазивају надутост :: Semberija INFO ::

 

Три врсте хране редовно изазивају надутост


Надутост је врло неугодан здравствени проблем, стога није лоше да познајемо које је то намирнице потребно избjегавати како би смањиле могућности за надутос и гасове.

Црвено месо

Уколико често једете црвено или прерађено месо не само да вам то може проузроковати надутост, већ може да повећа и ризик од рака дебелог црева. Прерађено месо је нарочито штетно, јер пролази различите процесе обраде пре самог паковања. Масноћа из ових намирница може да доведе до проблема с крвним судовима.

Уколико често једете црвено или прерађено месо не само да вам то може проузроковати надутост, већ може да повећа и ризик од рака дебелог цријева. Прерађено месо је нарочито штетно, јер пролази различите процесе обраде пре самог паковања. Масноћа из ових намирница може да доведе до проблема с крвним судовима.

Жвакаћа гума

Жвакањем жвакаћа гума доводи до гутања више пљувачке и више ваздуха, што може да утиче на гасове и надутост. Уколико имате проблема с надутошћу, радије узмите бомбону као адекватнију замену за ову намирницу.

Газирана пића

Газирана пића генерално би требало избјегавати, јер су пуна рафинисаног шећера и доносе тзв. "празне" калорије. Мехурићи који се налазе у газираним пићима садрже ваздух што би значило да тај ваздух заврши унутар пробавног система и узрокује надутост. Такође, требало би да избегавамо да газирана пића пијемо са сламчицом, јер тако додатно гутамо ваздух.


Глас Српске