Догодило се на данашњи датум – 11. април :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи датум – 11. април



1227. године –  Умро је Џингис-кан, војсковођа и оснивач монголске државе.

1514. године –  Умро је Донато Браманте, италијански архитект. Последњих петнаест година живота провео је радећи за папе Александра VI и Јулија II. Његово дело је имало пресудан утицај на архитектуру Високе ренесансе.

1689. године –  Крунисан је енглески краљевски пар Вилијам III Орански и Мери II. Током њихове владавине донето је неколико важних одредаба и закона Декларација права, Акт толеранције.

1713. године –  Утрехтским миром окончан је “рат за шпанско наслеђе”. Низом уговора које су 1713, 1714. и 1715. године потписале Енглеска, Француска, Холандија, Савоја, Португал и Пруска преуређена је мапа Европе, а Шпанија је принуђена да за владаре прихвати француске Бурбоне .

1755. године –  Рођен је Џејмс Паркинсон, британски лекар који је открио Паркинсонову болест.

1814. године –  Постигнут је споразум у Фонтенблоу према којем је Наполеон Бонапарта абдицирао и био прогнан на острво Елба. На престолу га је заменио Луј XVIII.

1842. године –  Београдски трговци браћа Герман завршила су изградњу прве српске лађе, “Кнеза Михаила”. Мајстори из Цариграда почели су изградњу 1840. године у Брзој Паланци на Дунаву. Брод је могао да се користи и у војне сврхе  –  на њему је било места за 18 топова.

1894. године –  Уганда је постала британски протекторат.

1899. године –  САД су од Шпаније преузеле Филипине.

1919. године –  Основана је Међународна организација рада са седиштем у Женеви.

1945. године –  Америчке трупе освојиле су у Другом светском рату немачке градове Есен и Вајмар и ослободиле концентрациони логор Бухенвалд.

1948. године –  Почела је изградња новог насеља на левој обали Саве  –  Новог Београда.

1952. године –  Крвавим војним пучем власт у Боливији преузео је Национални револуционарни покрет.

1961. године –  У Јерусалиму је, због ратних злочине над Јеврејима у Другом светском рату, почело суђење потпуковнику снага СС нацистичке Немачке, Адолфу Ајхману, једном од организатора Холокауста.

1973. године –  Заменик фирера нацистичке Немачке Мартин Борман званично је проглашен мртвим и скинут с листе тражених ратних злочинаца у СР Немачкој.

1977. године –  Умро је француски писац Жак Превер, “песник љубави, пријатељства и среће”, аутор песме “Барбара”, веома популаран међу младима 1950-их година. Познат је и по сценаријима за филмове Марсела Карнеа “Обала у магли”, “Хотел Север”, “Деца раја” и “Љубавници из Вероне”.

1979. године –  У главни град Уганде, Кампалу, ушле су трупе Танзаније и снаге опозиције у егзилу, окончавши осмогодишњу владавину диктатора Идија Амина  –  Даде који је побегао у Либију где је и умро.

1984. године –  Константин Черњенко изабран је за председника Президијума Врховног совјета СССР-а.

1985. године –  Умро је шеф Комунистичке партије и албанске државе Енвер Хоџа. Као неприкосновени партризански и политички лидер од Другог светског рата до смрти, водио је Албанију од стаљинизма до блискости с Кином, а затим до изолације и национализма.

1991. године –  Савет безбедности УН прогласио је крај Заливског рата уз обећање Ирака да ће платити ратну одштету због инвазије Кувајта августа 1990. године и да ће неутралисати оружје за масовно уништавање.

1999. године – Индија је успешно испробала интерконтинентални балистички пројектил система “Агни” (Ватра), способан да носи и нуклеарно бојево пуњење.

1999. године –  У Београду је убијен новинар Славко Ћурувија, власник листова “Дневни телеграф” и “Европљанин”. Убиство није разјашњено.

2001. године –  Шкотска компанија “ППЛ Терапеитикс Пиелси”, која је 1996. године створила првог клонираног сисара  –  овцу “Доли”, саопштила је да је произвела пет клонираних прасића.

2002. године –  У седишту УН у Њујорку званично је основан стални Међународни суд за ратне злочине, пошто је више од 60 земаља ратификовало Римски споразум из 1998. године којим је тај суд успостављен.

2006. године –  Италијанска полиција ухапсила је шефа сицилијанске мафије Бернарда Провенцана, који је више од 40 година провео у бекству. Провенцано (73), најтраженији човјек у Италији, у одсуству осуђен на доживотну казну затвора за више од 10 убистава, ухапшен је у викендици у близини свог родног места Корлеоне, прослављеног у Кополином филму “Кум”.

2011. године –  У Француској је ступио на снагу закон који женама забрањује ношење бурке у јавности, а за кршење закона предвиђене су казне од 150 евра.  Француска је тако постала прва земља у Европи у којој је кажњиво ношење никаба или бурке на јавним местима.

2012. године –  Умро је Ахмед Бен Бела, симбол глобалног анти-колонијалног покрета и први председник Алжира после стицања независности од Француске.


Едукација