Изгубљени пас се вратио кући после епског путовања преко леда Беринговог мора :: Semberija INFO ::

 

Изгубљени пас се вратио кући после епског путовања преко леда Беринговог мора


Нанук, једногодишњи аустралијски овчар који се изгубио током породичног путовања, прешао је 241 километар преко леда Беринговог мора, преживео ујед фоке или поларног медвjеда и на крају безбjедно стигао у свој дом на Аљасци.

Менди Ивориган, Нанукова власница која живи у Гамбелу на Аљасци, и њена породица прошлог мjесеца били су у посjети у Савунгу, граду на острву Светог Лоренса у Беринговом мореузу, када је Нанук нестао заједно са њиховим другим псом, Старлајтом, извjестио је Енкориџ дејли њуз, преноси Гардијан.

Поларна ноћ је прошла неколико недеља касније, али Нануку, што на језику сибирског народа Јупик значи поларни медвjед, није било ни трага.

Неких месец дана пошто је Нанук нестао, у Велсу, граду 241 километар североисточно од Савунге, на западној обали Аљаске, људи су на друштвене мреже почели да постављају слике пса у покушају да пронађу његове власнике.

Тата ми је послао поруку и рекао: 'Постоји пас који личи на Нанука у Велсу'“, наводи Менди Ивориган.

Поново је активирала свој налог на Фејсбуку да провери да ли се можда ради о њеном изгубљеном псу. Била је шокирана када је схватила да је то њен Нанук и питала се откуд се он нашао у Велсу.

Шта је све Нанук доживео на свом путовању, заувек ће остати мистерија. Менди верује да га је однела санта леда док је јурио неки плен.

„Прилично сам сигурна да је појео остатке фоке или да је ухватио фоку. Вероватно и птице. Он једе нашу домаћу храну. Веома је паметан.“

Како би вратила пса кући у Гамбел, Менди је ангажовала и брод и регионалног авио-превозника који је на чартер-лету превозио спортисте са олимпијског турнира домородачког становништва у Беринговом мореузу.

Осим натечене ноге, са великим траговима угриза од неидентификоване животиње, Нанук је био прилично доброг здравља.


Агенције / Глас Српске