СВЕ ДОБРЕ СТРАНЕ КАФЕ – ПИТАЛИ СМО НУТРИЦИОНИСТУ ЗА САВЈЕТЕ :: Semberija INFO ::

 

СВЕ ДОБРЕ СТРАНЕ КАФЕ – ПИТАЛИ СМО НУТРИЦИОНИСТУ ЗА САВЈЕТЕ


Многи су читали о утицају кафе на здравље, међутим, није на одмет провјерити усвојено знање и рећи нешто више на ову тему, јер ради се о напитку у којем већина нас свакодневно ужива, што саму кафу чини веома важним састојком наше исхране.

Како овај текст не би био још само један у низу оних у којима ћете на Интернету наићи на штуре податке о томе зашто је добро да конзумирате кафу, обратили смо се, а коме другом, но стручној особи по том питању.

Савјете смо затражили од Драгане Лошић, магистре фармације и специјалистице нутриционизма, која је по опредјељењу заљубљена у природу, породични живот, здраву храну и путовања и, самим тим, идеална саговорница за ову тему.

Кафа у свакодневној употреби – ево који су њени савјети и препоруке на шта треба обратити пажњу:
  • Доказано је да кафа штити од деменције, дијабетеса типа 2, камења у жучи, па чак и канцера.
  • Кафа позитивно утиче на нашу линију, срце, стомак, бубреге, кости, мозак, зубе, али и задах. Уколико пијете кафу без шећера и млијека, евентуално уз додатак бадемовог или кокосовог млијека, можете смршати, зато што кафа убразава наш метаболизам.
  • Особе са хипертензијом, труднице и дојиље дневни унос кафе треба да ограниче на двије шољице јер кофеин може повећати пулс и крвни притисак те изазвати немир.
  • Кафа дјелује као диуретик, а да бисмо спријечили лош задах, усљед дехидрираности, као и лош утицај кафе на бубреге препорука је да се уз шољу кафе попије и шоља воде.
  • Кафа, захваљујући присуству антиоксиданаса, понајвише хлорогеничне киселине и кофеина који стимулише рад дебелог цријева, смањује ризик за развој канцера дебелог цријева.
  • Доказано је да редовна конзумација кафе смањује ризик за развој најчешћег облика деменције – Алцхајмерову болест.
  • Интересантно је напоменути да испијање кафе на празан желудац треба избјегавати, посебно уколико уз исту конзумирамо дуван и болујемо од гастритиса те је кафу најбоље пити сат времена након оброка.
  • Такође, због потенцијалне интеракције хране и лијекова, препорука је да између узимања кафе и одређеног лијека или додатка прехрани прође сат времена како би био постигнут жељени терапијски ефекат.
  • Онима који имају проблем отежаног успављивања и/или несанице не би требало да конзумирају кафу у касним сатима, јер се кофеин у крви може задржати и до шест часова.
  • Лако се да закључити да је кафа веома популаран напитак којем се приписују бројна позитивна својства, уз умјерену конзумацију, односно једну до три шоље дневно.