Попрскајте башту помоћу овог блага и гледајте како буја :: Semberija INFO ::

 

Попрскајте башту помоћу овог блага и гледајте како буја


Foto - Pixabay
Пестициди су прва ствар за којом потежемо када је уређење баште у питању. Они нам гарантују уклањање биљних ваши и других инсеката, а такође чини да плод изгледа беспријекорно. Међутим, познато је и да пестициди нису баш најздравији избор, па постоји и природна алтернатива за њих.

Вјероватно у кући имате неколико кесица соде бикарбоне која заузима простор и на коју сте заборавили. Ово бијело благо не смије да стоји неискоришћено. Сода бикарбона се вијековима користи као помоћ при чишћењу куће, дезинфекцији, као прва помоћ за љепоту и здравље, али да ли сте знали да може да се користи и као помоћ у башти:

1. Сода бикарбона умјесто пестицида
Да бисте сузбили штеточине, сода бикарбона је 100 пута ефикаснија и боља од пестицида. Можете да направите органски спреј за пестициде који може да убије инсекте који оштећују биљке, као што је гриње паука, а да при томе не наштете корисним инсектима, нама и нашој планети. Измијешајте кашичицу соде бикарбине, једну трећину шољице маслиновог уља и једну шољицу воде. Добро измијешајте ову комбинацију тако да се сода бикарбона добро раствори, па ставите све у распршивач и испрскајте биљке.

Ако се борите са гљивичним болестима биљке, прскајте их овим раствором свака два дана док се биљка не излијечи. Користите овај спреј и на ружама, на виновој лози и грожђу када се појави плод.

Како бисте одбили инсекте, направите спреј од кашике маслиновог уља, кашике соде бикарбоне и неколико капи течног сапуна и све то разблажите у 5 литара воде. Ову течност прскајте једном у три дана да бисте спријечили инсекте да униште вашу башту.

2. Тестирање ПХ вриједности земљишта
Поједине биљке се гаје искључиво у киселом земљишту, док друге воле алкално. Стога морате да знате ПХ вриједност земљишта и да према њему гајите биљке. Тестирајте своје земљиште уз помоћ сирћета и соде бикарбоне:

У неколико чашица накупите земљу из са различитих дијелова баште или дворишта. У једну чашицу са земљом сипајте сирће. Ако земља почиње да се пјенуша, то значи да вам је земљиште алкално. Што значи да јој је ПХ изнад 7.

Ако нема реакције, узмите други узорак и у њега сипајте соду бикарбону и мало воде. Ако земља почне да се пјенуша, значи да јој је ПХ испод 7 што значи да имиате кисело земљиште.

3. Љепши цвјетови уз помоћ соде бикарбоне
За цвијеће које успијева само у алкалном земљишту, као што су хортензије, бегоније и гераниум, можете их подстаћи да још љепше цвјетају уз помоћ соде бикарбоне. Само растопите мало соде бикарбоне у води прије него са њом залијете цвијеће. Ако хоћете да хортензије дуже трају у вашој вази у кући, урадите исто. У води размутите соду бикарбону па у ту комбинацију ставите хортензије. Недјељама ће красити вашу кућу.

4. Елиминише пужеве
Ако желите да се ослободите пужева у вашој башти, запамтите, не морате да користите хемикалије. Довољно је да поспете соду бикарбону право на њих и они ће умријети. Можете и око биљака да направите „заштитну стазу“ од соде бикарбоне тако што ћете је сипати директно на земљиште.

5. Направите парадајз да буде сладак као јабука
Једноставно смањите киселост земљишта око парадајза тако што ћете по земљи посути соду бикарбону. Ово ће учинити да ваш парадајз има сладак и пун укус.

6. Убија коров
Онај коров који не желите да вам расте око куће можете уништити содом бикарбоном. Коров добро залијте па онда на њега обилато сипајте соду бикарбону. Водите рачуна да је не стављате директно на биљке које желите, јер она може да спржи биљку у коријену.

7. Убија црве на купусу, карфиолу или броколију
Помијешајте једнаке делове соде бикарбоне и брашна па са том мјешавином поспите купус, карфиол или броколи. Црви, када осјете соду бикарбону, умријеће истог дана, пише Крстарица.  


Независне новине