Ове навике у исхрани могу да униште ваше тијело послије 30.године :: Semberija INFO ::

 

Ове навике у исхрани могу да униште ваше тијело послије 30.године


Према подацима Националног института за здравље, послије 30. године у тијелу почињу да се дешавају одређене промјене. Кости постају мање густе, мишићна маса почиње да се смањује, а количина тјелесне масти се повећава. Ево шта можете да урадите да спријечите негативне посљедице.

Постоји неколико навика у исхрани које могу да униште ваше тијело након 30. године:

Не уносите довољно калцијума или витамина Д - пошто кости почињу да губе густину након 30. године, морате да дате све од себе да контролишете овај процес. То ћете учинити тако што ћете се побринути да ове нутријенте уносите у организам кроз храну. У супротном, постоји повећан ризик од прелома и остеопорозе.

Недовољан унос хране која је добра за срце и црева - то су интегралне житарице, здраве масти, воће, поврће, масна риба (која живи у хладној води). Све ово помаже да одржите здравље срца. Такође, влакна ће умногоме користити, не само срцу, већ и цревима.

Конзумирате превише додатог шећера - због ове лоше навике долази до скока шећера у крви, што може даље доводи до таложења масти. Намирнице које треба да се избегавају су бели хлеб, пецива од рафинисаног шећера, већина пецива и грицкалица које се купују у продавници, слатке житарице итд.

Пијете онолико алкохола колико сте уносили и кад сте имали 20 година - уз прекомерну конзумацију алкохола, може доћи до метаболичких поремећаја, а који даље воде у болести срца, повећање телесне тежине. Више од четири пића за жене и више од пет за мушкарце у току једне недеље сматрају се претераним, преноси Еспресо.


Глас Српске