"Омега" на аукцији купила лажну верзију свог сата за 3,4 милиона долара :: Semberija INFO ::

 

"Омега" на аукцији купила лажну верзију свог сата за 3,4 милиона долара


Швајцарски произвођач луксузних сатова "Омега" наводи да је био жртва "организованих криминалних активности", јер су три бивша радника признала да су учествовали у продаји лажног примјерка сата спидмастер за око 3,4 милиона долара.

Сат је купила управо "Омега" за 3,115 милиона швајцарских франака - 25 пута више од горње процијењене цијене аукционара - на аукцији "Филипса" у Женеви у новембру 2021. године.

Из компаније "Омега" су у изјави за ЦНН рекли да су намјеравали да сат изложе у свом музеју у Бијену у Швајцарској, а појединци из врха компаније су вјеровали да је у питању "риједак и изузетан сат који апсолутно мора да буде дио 'Омегине' изложбене колекције".

Вјеровало се да је у питању ручни сат са хронографом од нерђајућег челика из 1957. са широким казаљкама, а из аукцијске куће "Филипс" описали су га као један од "првих - највреднијих колекционарских - модела спидмастера.
Међутим, касније је откривено да је сат, који је купљен преко "посредника", у ствари био франкенштајн сат - неаутентичан сат састављен од "углавном аутентичних 'Омегиних' компоненти", рекао је Ђовани Алегре, виши менаџер комуникација у "Омеги", како је потврђено ЦНН-у у саопштењу.

""Омега" и "Филипс" су били жртве организованог криминала који је био укључен у продају овог сата на аукцији", истиче се у саопштењу.

"Овај сат је тренутно кључни доказ у истрази која је у току и која такође мора да открије продавца сата".

Компанија је додала да су три бивша радника "признала низ недозвољених активности током интерне истраге у 'Омеги', која још увијек траје. 'Омега' покреће кривични поступак против свих умијешаних у ову превару".

Портпарол "Филипса" рекао је за ЦНН да је аукцијска кућа "највише забринута што је открила да су, упркос нашој посвећености високим стандардима, 'Филипс' и 'Омега' постали жртве активности организованог криминала које укључују лот 53, Омега Спидмастер Реф. 2915-1, који је продат на аукцији у новембру 2021".

"Радујемо се исходу 'Омегиних' налаза и наравно да ћемо у потпуности сарађивати у било којој истрази или кривичном гоњењу починилаца", додају из "Филипса".

На питање о идентитету продавца, аукцијска кућа је рекла да ће сарађивати са властима "ако и када ту информацију затраже истражни органи".

"Омегини" спидмастер сатови имају славну историју: 1969. године ручни сат са хронографом спидмастер постао је први сат који је ношен на Мјесецу - који је овјековјечен на сада познатој фотографији База Олдрина.

Рајан Рејнолдс, Џорџ Клуни и Рори Мекилрој такође су приказани како носе спидмастер сатове.

(Независне)