Заблуде о кремама за сунчање :: Semberija INFO ::

 

Заблуде о кремама за сунчање


Када говоримо о заштити од сунца користимо суперлативе да нагласимо колико је сунце штетно за кожу, посебно у климатским промјенама у којима живимо, и колико је важно наношење креме за сунчање.
 
Разлог зашто то радимо је тај што видимо да постоји много неспоразума и заблуда о употреби и примјени крема за сунчање.  Чини се да, упркос савјетима стручњака, многи игноришу чак и основне ствари. Зато смо издвојили неке од најчешћих заблуда о заштити од сунца, како бисте овог љета могли без страха да изађете на сунце.
 
Мит 1: Што је већи СПФ, то дуже могу да сједим на сунцу

Ниједна крема за сунчање, без обзира на висок индекс заштите, не пружа вам апсолутну заштиту од сунца. То је зато што се СПФ производа одређује у лабораторији, под потпуно контролисаним условима. У пракси, крема за сунчање се може испрати знојем, водом, трљањем, сушењем пешкиром или уљима за кожу, тако да не добијате баш заштиту која пише на паковању. Правило америчке академије за дерматологију је да користите крему за сунчање широког спектра са заштитним фактором 30 или више и наносите је на свака два сата.
 
Мит 2: Тамној кожи није потребна крема за сунчање

Иако меланин донекле нуди природну заштиту од сунца, јер распршује УВ зрачење, чак и најтамнија кожа може развити боре, хиперпигментацију, опекотине и рак. По истом принципу, ако сте користили производ за самопотамњивање, то не чини вашу кожу мање осјетљивом на оштећења од сунца.
 
Мит 3: Креме за сунчање изазивају недостатак витамина Д

Овај витамин, настаје интеракцијом наше коже са УВ зрачењем и драгоцјен је за здравље наших костију, зуба и мишића. Ниједна крема за сунчање не блокира 100% сунчеве зраке, чак и ако је њен СПФ 100! Омогућава продирање малог процента зрака, онолико колико је потребно вашем тијелу да створи витамин Д.
 
Мит 4: Креме за сунчање изазивају појаву акни

Још један изговор за избјегавање креме за сунчање, што звучи нечувено када се узме у обзир колико је сунце штетно, иако је дјелимично оправдано. У прошлости, формулације су садржале састојке који су блокирали поре и изазивали осјетљивост коже. Ово се промијенило са напретком козметолошке технологије. На располагању вам је разноврсна немасна козметика (која не зачепљује поре), са састојцима погодним за осјетљиву кожу и фине текстуре које је не оптерећују.
 
Мит 5: Користим водоотпорну крему за сунчање тако да не морам поново да је наносим на мору

Извините ако „рушимо вашег Сњешка“, али баш као што не постоји Деда Мраз, не постоји ни водоотпорна крема за сунчање. Америчка академија за дерматологију тако каже, а ми немамо разлога да не вјерујемо. То значи да вода и зној уклањају крему за сунчање са коже. Зато, након што је нанесете на себе, морате сачекати 10 до 15 минута прије уласка у воду, али и понављати наношење на свака два сата, чак и ако се нисте поквасили.
 
Мит 6: Ујутру стављам крему, тако да имам заштиту цијели дан

Свака вам част што сте свој дан започели кремом за сунчање, али истина је сурова. Многе компоненте крема за сунчање се полако растварају на сунцу и тако временом постају све мање активне. Дакле, ако изађете напоље око девет ујутро, до поднева нестаје крема за сунчање коју сте ставили. Колико често ћете поново наносити зависи од интензитета сунчеве свјетлости којој сте изложени.
 
Мит 8: Када је облачно, не треба ми крема за сунчање

Облаци су једноставно кондензована водена пара и блокирају мали проценат сунчевог зрачења. 90% продире кроз облаке и завршава на вашој кожи. Ох, и да не заборавимо, исто важи и за прозоре, па су вам потребне креме за заштиту од сунца и када сте близу прозора или када возите.