Да ли је препоручљиво истуширати се чим изађете из мора? :: Semberija INFO ::

 

Да ли је препоручљиво истуширати се чим изађете из мора?


Некима након купања у мору смета со на кожи, па се одмах истуширају, другима не. Шта је боље за кожу?

Одавно знамо да морска вода, богата сољу, и ваздух на много начина благотворно дјелују на здравље. Купање у морској води, слане сауне и употреба морске соли у кухању одавно су дио људске културе. Познати су и утицаји морског окружења на кожу у одређеним условима. У сваком случају, добро је знати како морска со утиче на вашу кожу, пише сајт часописа Метрополитан, који сумира резултате истраживања.

Увијек имајте на уму двије ствари: морска вода мора бити чиста и није прикладна за све типове коже. Стога је добро провјерити реакцију на малом дијелу тијела прије купања у мору.

Побољшање симптома екцема

Екцем је често алергијска упала коже која се манифестује као испуцала, сува или сврбежна кожа, понекад и као острво. Једно истраживање из 2016. показало је да морска вода може имати и позитиван учинак на кожу захваћену екцемом. Добри ефекти долазе од минерала којима је морска вода обогаћена, као што су калцијум, магнезијум, калијум, цинк, селен, хром… Купање у морској води тако може утицати на побољшање симптома. Главни услов је, наравно, да је море чисто. Ублажавање других алергијских реакција

Морска вода смањује присуство имуноглобулина Е, који изазива алергијске реакције, а такође успорава или зауставља реакцију коже на присуство одређених других твари које узрокују алергије.

Помоћ код псоријазе

Доктори често препоручују намакање у морској води или води с одговарајућом количином морске соли како би се ублажили понекад досадни симптоми псоријазе. Неће бити сувишно ако се мало више пливате у мору него иначе и обавезно смањите волумен или се чак ријешите псоријазе, пише Метрополитан. Наглашава, међутим, да то наравно не значи да ћете се трајно ријешити псоријазе, јер је то кронична болест. Иако још увијек није јасно зашто морска вода ублажава псоријазу, истраживачи претпостављају да шири крвне жиле, ослобађа β-ендорфине и енкефалине који помажу у сузбијању боли или помаже у уклањању бактерија на површини коже.

Природни пилинг


Морска вода може дјеловати као пилинг за цијело тијело, уклањајући мртве ћелије с горњег слоја коже. То спрјечава њихово накупљање, што доводи до акни и митесера.


Глас Српске