Шта је суперћелијска олуја? :: Semberija INFO ::

 

Шта је суперћелијска олуја?


Суперћелијске олује често са собом узрокују град, ветар и торнада, што у екстремним случајевима може да изазове велику материјалну штету.

Шта је заправо "суперћелијска олуја"?

Стиже с облацима који могу да дјелују апокалиптично и прави су примјер силе природе. Притом, суперћелијски облаци, који су омиљена мета ловаца на олује и љубитеља екстремних временских појава, због посљедица које знају да оставе нису нимало омиљени на подручјима гдје проузрокују штету, пише Нова.рс. 

Ник Вилтген, метеоролог портала Weather.com, објаснио је о чему се заправо ради.

"Суперћелијску грмљавинску олују карактеришу постојане и снажне ротирајуће узлазне струје. Ове олује настају у нестабилној ваздушној маси, а нужан услов за њихов настанак је померање ветра по висини. Обично при тлу дувају јужни или југоисточни ветрови, а у вишим слојевима западни или југозападни. Оваква комбинација ветрова по слојевима изазива хоризонтално ротирајуће кретање ваздуха у доњим слојевима тропосфере. Исто то брзо уздижуће кретање ваздуха које прави олују, хоризонталну ротацију ваздуха претвара у вертикалну, а та ротација је често спектакуларно видљива у структури овог застрашујућег облака", преноси crometeo.hr.

Он додаје и да структура суперћелијске олује омогућава да киша или град падају прилично далеко од извора топлог и нестабилног ваздуха који храни читав систем.

"Те олује се не гуше у свом властитом хладном ваздуху, већ у неким случајевима могу да се готово нетакнуте одржавају сатима, прекривајући десетине, некада и стотине километара површине испод себе. Суперћелијске олује често узрокују велика зрна града, снажан ветар и торнада."

Срећом, овакве непогоде су ријетке, али свакако кад крене невријеме треба се чувати. Клима нам је већ показала да се доста промијенила и да треба да се пазимо.


Глас Српске