Да ли је спреј тен здрав за кожу? :: Semberija INFO ::

 

Да ли је спреј тен здрав за кожу?


Већ годинама дерматолози говоре о томе колико УВ зраци, како из природних извора, односно из сунца, тако из вјештачких извора, као што је соларијум, нису добри за нашу кожу. Они изазивају фотостарење коже и преканцерске и канцерске лезије. Зато се јављају бројна питања, а најчешће људе занима шта је адекватна замјена.
 
Будући да се већ неко вријеме говори о спреј тену, дерматолози имају одговоре на питања у вези са овом процердуром.

​-Савјет нас дерматолога био би да избјегавате излагање УВ зрацима у циљу добијања тамније пребојености коже. Опет све више имамо питања пацијената, уколико не савјетујемо да се излажу УВ зрацима сунца и соларијума, шта би била алтернатива, тако да се све чешће поставља питање спреј тена и ове методе добијања тамније пребојености нашег тена, која се популарније зове и прскање. Оно што је ефекат дејства ове методе јесте једна хемијска супстанца која се зове хидрокси ацетон и која реагује са површинским слојем наше коже тако што ствара ту тамнију пребојеност’’, објашњавају доктори.

Тако да, у зависности од тога какав тен желите, да ли мање, да ли више тамнији користи се различита концентрација. Оно што добијамо као резултат, јесте неколико сати од саме процедуре, кожа добија ту препланулост и овај ефекат траје негде између пет и десет дана, негде максимално до двије недјеље у зависности од типа коже.

Предности спреј тена у односу на излагање сунцу јесте да стручњаци нису до сада забиљежили кроз научна истраживања да овај вид самопотамњивања доводи до оштећења до којих доводи сунце, али оно што јесте примијећено код одређеног броја пацијената, код људи који иду на ову процедуру, може доћи до алергијске реакције, иритације коже, црвенила, сувоће коже, чак и дехидрираности коже. С друге стране, људи који имају већ неке проблеме са респираторним системом, дакле са дисањем, имају астму, имају неку од респираторних обољења, код њих може да дође до погоршања ових обољења, управо због удисаја ове супстанце.