Научите остати смирени :: Semberija INFO ::

 

Научите остати смирени


Важно је научити да останеш смирен што год се око тебе догађа, једно је од највећих животних умијећа. Остати смирен, успркос томе што се твоји планови нису остварили и што се други наслађују тиме. Остати смирен када осјетиш да у туђим ријечима није истина јер једини који ће трпјети посљедице те своје лажи су они сами.
 
Остати смирен и када те заспу критикама, али и када ти дају комплименте, јер схваташ да ту нема ништа више од обичних ријечи. Научити остати смирен што год се око тебе догађало једно је од највећих животних умијећа, па и онда када побиједиш, јер си свјестан да те побједе неће вјечно трајати и да свако узношење и понос не повећавају, већ штавише скраћују твој мир. Остати смирен и онда када ти кличу, када ти говоре да се на њих можеш ослонити, и када се заклињу у пријатељство према теби, јер си свјестан да се у свијету гази ријеч више од свега другога. Научити остати смирен што год се око тебе догађало једно је од највећих животних умијећа.
 
Остати смирен успркос повредама и подметањима других, јер схваташ да не мораш прихватити све оно што долази од другога, било добро, било лоше, да то не мора ући у твој унутрашњи свијет и да може проћи мимо тебе, као што вјетар пролази. Остати смирен успркос ожиљцима који задобијаш јер ћеш из њих само изаћи јачи као особа.
 
Научити остати смирен тако што ћеш поставити границе за туђе ријечи упућене теби, непримјерена осјећајна стања према теби и понижавајуће обрасце понашање, границе до којих си човјек и до којих све толеришеш, а након којих чиниш рез и нећеш допустити да те неко чини будалом.
 
Научити остати смирен, јер то је знак да си научио вољети свој живот, јер какав год јест – твој је. Научи остати смирен, јер то је најбољи знак да си господар свог живота, а не неко други!