Догодило се на данашњи дан – 31. јул :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи дан – 31. јул



1498. године – Шпански морепловац Кристофер Колумбо је на трећем путовању у Нови свет открио острво које је назвао Тринидад.

1556. године – Умро је Игнасио де Лојола, оснивач католичког језуитског реда 1534. године, шпански официр и свештеник. Саставио је устав језуитског реда и приручник под називом “Духовне вежбе за владавину над самим собом”.

1648. године – У борби с Турцима погинуо је прослављени српски јунак из Равних Котара Вук Мандушић, уз Стојана Јанковића и Илију Смиљанића најомиљенији јунак народне ускочке епике.

1658. године – Велики могул Аурангзеб прогласио се царем у Индији.

1789. године – Руске и аустријске трупе, под командом грофа Александра Суворова и војводе од Кобурга, победиле су турску војску код Фокшанија у Румунији.

1849. године – У бици код Шегешвара погинуо је велики мађарски песник и револуционар Шандор Петефи, један од вођанационалног покрета 1848. године. Отац му је био Србин Стеван Петровић, а Шандорово крштено име било је Александар. Сматра се најталентованијим и најбољим мађарским лирским песником 19. века и снажно је утицао на јужнословенске песнике, посебно на Ђуру Јакшића и Јована Јовановића Змаја. Најпознатија дела: “Петефијеве песме”, “Апостол”, “Витез Јанош”.

1886. године – Умро је мађарски композитор, пијаниста и диригент Франц Лист, музичар романтизма, пијанистички виртуоз, који је изградио модерну клавирску технику и знатно утицао на развој европске музике 19. века. Најпознатија дела: “Соната х-мол”, симфоније “Фауст”, “Данте”, “Мађарске рапсодије”.

1912. године – Рођен је амерички економиста Милтон Фридман, добитник Нобелове награде за економију 1976. године. Створио је нову квантитативну теорију новца и био поборник идеје да је чврста монетарна политика основа стабилне економије.

1914. године – Убијен је француски политичар и историчар Жан Жорес, један од оснивача Француске социјалистичке партије (1902) и оснивач и уредник “Иманитеа”, касније листа француских комуниста.

1919. године – У Немачкој је донет Вајмарски устав, којим је укинута царевина и успостављена република. Немачки цар Вилхелм ИИ абдицирао је у новембру 1918. године након капитулације Немачке у Првом светском рату.

1941. године – Немачки маршал Херман Геринг дао је писмену директиву шефу полиције Рајнхарду Хајдриху да сачини нацрт плана за истребљење европских Јевреја (“коначно решење”).

1944. године – Као пилот савезничког авиона у Другом светском рату над Медитераном је погинуо француски писац Антоан де Сент Егзипери, аутор “Малог принца”, једне од најчитанијих књига у свету.

1954. године – Италијанска експедиција коју је предводио Ардито Десио, прва је освојила врх Годвин Остин, познат као К2, на Каракоруму, други највиши планински врх на свету (8.611 метара).

1964. године – Амерички васионски брод без људске посаде “Ренџер 7” емитовао је прве снимке тамне стране Месеца.

1965. године – Рођена је шкотска књижевница Џоан Роулинг, ауторка бестселера о дечаку Харију Потеру, који су преведени на 31 језик и продати у десетинама милиона примерака.

1969. године – Папа Павле VI  стигао је у Уганду, у прву папску посету Африци.

1971. године – Амерички астронаути Дејвид Скот и Џејмс Ирвин, чланови мисије “Аполо 15”, другог дана боравка на Месецу провели су више од шест часова у вожњи лунарним возилом (“моон буггy”). То је била прва вожња по тлу Месеца.

1991. године – Председници СССР-а и САД Михаил Сергејевич Горбачов и Џорџ Буш потписали су у Москви споразум о ограничењу нуклеарног оружја великог домета (СТАРТ).

1993. године – Нападом Израела на југ Либана, током којег је убијено 140 људи, а 500.000 избегло према северу земље, прекинуто је једнонедељно примирје на Блиском истоку.

1994. године – Савет безбедности УН одобрио је употребу силе у Хаитију, чиме је дозвољена војна интервенција, коју су против војног режима предводиле САД, и омогућен повратак на власт избеглог председника Жана Бертрана Аристида.

1997. године – Умро је бивши вијетнамски цар Бао Дај, последњи монарх Вијетнама, који је као марионета владао земљом под француском колонијалном управом. После четири деценије у избеглиштву, умро је у војној болници у Паризу у 83. години.

2001. године – Умро је бивши португалски председник Франциско Коста Гомес. Гомеса је на функцију председника поставила револуционарна хунта, пет месеци након априлске побуне 1974. године којом је окончана 50-годишња десничарска диктатура.

2003. године – Министар одбране Србије и Црне Горе Борис Тадић допутовао у Израел. То је прва посета министра одбране у историји две земље.

2003. године – Хашки трибунал осудио је босанског Србина Миломира Стакића на дуживотни затвор због злочина против човечности над несрбима у Приједору и околини 1992. године. Он је први оптуженик коме је тај суд изрекао доживотни затвор. У марту 2006. године Жалбено веће Хашког трибунала преиначило је првостепену пресуду у казну затвора од 40 година.

2003. године – Аустријанац Феликс Баумгартнер први је падобраном прелетео Ламанш, падајући брзином већом од 200 километара на сат.

2014. године – Аргентина је ушла у банкрот, други пут у последњих 13 година, након неуспешних договора у Њујорку са “хађ фондовима” који су тражили да им се у пуном износу исплате дугови по основу аргентинских државних обвезница из 2002. године.


Едукација