Зашто није добро да будете превише фини и љубазни на послу? Тон вашег гласа је веома битан :: Semberija INFO ::

 

Зашто није добро да будете превише фини и љубазни на послу? Тон вашег гласа је веома битан


Сви ће вам, разуме се, рећи да "не правите проблеме" на послу, да нађете заједнички језик с колегама и шефом, радите у тиму, будете компромисни и конструктивни... Али, мало ко ће вам рећи да не треба баш увек ни да будете фини.

Тешко је "извагати" шта значи бити "превише фин". С једне стране, већина корпоративних култура напустила је облике милитаристичког понашања директора, претњи и наређивања, и већина се слаже у једном: не волимо диктаторе и манипулаторе.

Али, исто тако, чињеница је да многи људе не воле ни када је неко "превише фин", што истовремено и није увек добро/исплативо за ту особу. Једна од црвених заставица да сте превише фини је ако се пречесто извињавате.

Морате имати адекватан ниво самопоуздања, тако да најпре угодите себи, а онда другима; или, још боље речено, тако да се ваш рад не своди само на угађање колегама.

Понекад, ако сте превише фини, може деловати као да сумњате у себе и своје вештине/знање, што опет шаље лошу поруку послодавцу и тиму са којим радите. Дио понашања које дјелује самоуверено тиче се и тона вашег гласа.

Ускладите висину гласа са својом енергијом и оним о чему говорите. Укратко, не будите превише тихи.

Није лако постићи то да дјелујете "чврсто" и самопоуздано, али не и агресивно и бахато. Најприје, поставите јасна очекивања. Једна од грешака коју чине директори јесте жеља да буду "пријатељи" са колегама, односно подређенима.

Једно је, дакле, бити фин према њима, а друго је бити превише наклоњен, јер то уме да се отме контроли. Запослени ће, свесно или несвесно, почети да вас доживљавају другачије од тога како би требало, а то је - ауторитативно.

Ако се фокусирате највише на то да се допаднете тиму и колегама, а нарочито подређенима, шансе да вас поштују су мање, сматрају неки стручњаци.

Опет, ни подизање тона гласа није решење.

Вјежбајте. Нека вам глас буде "интензиван" и немојте се много осмијехивати ако треба да пренесете неку важну поруку, односно да подстакнете тим да буде успјешнији након низа неуспјеха.


Глас Српске